Динаміка спор грибів роду Cladosporium в атмосферному повітрі міста Запоріжжя у 2016-2017 роках - Гавриленко, Ксенія В'ячеславівна (Суми : ФОП Цьома С. П., 2017)
Спори пліснявих грибів виявляються в атмосферному повітрі потягом всього року [1]. Їх таксономічний склад і концентрація можуть варіювати в залежності від географічного регіону, кліматичних умов, пори року та доби. Серед циркулюючих у повітрі мікоміцетів, з вираженими алергенними властивостями, переважна більшість належить грибам роду Cladosporium, які являються основними чинниками фунгальних алергій [2]. В Україні та багатьох інших країнах Європи, кількість населення, що страждає на алергічні захворювання невпинно зростає, тому вивчення динаміки спор та їх концентрації є досить актуальними на сьогоднішній день [3].