Порушення вуглеводного обміну у хворих на сепсис - Шаповал, Сергій Дмитрович; Савон, Ігор Леонідович; Максимова, Ольга Олегівна; Василевська, Л. А.; Софілканич, М. М.; Трибушний, Олег Володимирович; Shapoval, S. D.; Savon, I. L.; Maksimova, O. O.; Vasilevskaja, L. A.; Sofilkanich, M. M.; Tribushnoj, O. V. (My University, 2020)
Мета роботи. З’ясувати частоту розвитку сепсису у хворих гнійно-септичного центру м. Запоріжжя та встановити відсоток порушення у них вуглеводного обміну. Матеріали та методи. Проаналізовано 5612 історій хвороб пацієнтів із гнійно-септичними захворюваннями, що знаходилися на лікуванні у центрі протягом 2015-2019 років. Результати та обговорення. Встановлено, що 213 (3,8 %) пацієнтів хворіли цукровим діабетом (ЦД) І чи ІІ типу (1 група), а кількість хворих на ускладнений синдром діабетичної стопи (СДС) склала 43,3 % від загальної кількості хворих (2431 пацієнтів) — 2 група. Розвиток сепсису у пацієнтів 1 групи реєстровано в 1,4 % випадків (46 хворих), тоді як у пацієнтів на ускладнений СДС – в 8,3 % (202 хворих). Серед останніх у переважній більшості пусковим моментом розвитку сепсису були «вологі» гангрени нижніх кінцівок. Висновки. У хворих на ЦД ризик розвитку септичних ускладнень значно більший, ніж у пацієнтів без порушення вуглеводного обміну. Materials and methods. 5612 case histories of patients with purulent- septic diseases who were treated at the center for the period 2015- 2019 were analyzed. Results. It was found that 213 (3.8 %) patients had diabetes mellitus (DM) type I or II (group 1), and the number of patients with complicated diabetic foot syndrome (SDS) was 43.3 % of the total number of patients (2431 patients) — 2 group. The development of sepsis in patients of the 1st group was recorded in 1.4 % of cases (46 patients), while in patients with complicated SDS — in 8.3 % (202 patients). Among the latter, in the overwhelming majority of cases, the starting point in the development of sepsis was “wet” gangrene of the lower extremities. Conclusions. In patients with diabetes, the risk of developing septic complications is significantly higher than in patients without impaired carbohydrate metabolism.
Disruption of carbohydrate metabolism in patients with sepsis
Keywords: цукровий діабет; сепсис; diabetes mellitus; sepsis