Вплив імунокоригуючих засобів на зміни цитокінового профілю в умовах курсового введення доксорубіцину - Москвичов, Є. П.; Москвичов, Е. П.; Moskvichov, E. P. (ЗДМУ, 2013)
Встановлено, що аміксин, імунофан і поліоксидоній зменшують глибину супресії гуморальної імунної відповіді та порушення цитокінового профілю в умовах курсового введення доксорубіцину. При цьому аміксин активніше коригує зміни вмісту ІФН-γ, ІЛ-4 і ІЛ-6, тоді як імунофан і, особливо, поліоксидоній результативніше сприяють стабілізації вмісту ІЛ-2 і ІЛ-10, що, ймовірно, пов’язано з впливом на різні клітини-мішені та особливостями молекулярних механізмів імунотропної дії кожного з препаратів. Установлено, что амиксин, имунофан и полиоксидоний уменьшают глубину супрессии гуморального иммунного ответа и нарушения цитокинового профиля в условиях курсового введения доксорубицина. При этом амиксин более активно корригирует изменения содержания ИФН-γ, ИЛ-4 и ИЛ-6, тогда как имунофан и, особенно, полиоксидоний более результативно способствуют стабилизации содержания ИЛ-2 и ИЛ-6, что, по-видимому, связано с воздействием на разные клетки-мишени и особенностями молекулярных механизмов действия каждого из препаратов. It is found that Amixin, Imunofan and Polyoxidonium reduce the depth of suppression of humoral immune response and cytokine profi le disorder in conditions of the course administration of doxorubicine. Amixin more active corrects changes of IFN-γ, IL-4, IL-6 contents, while Imunofan and especially Polyoxidonium more effectively contribute to the stabilization of IL-2 and IL-6 contents, which is apparently associated with effect on different target cells and the characteristics of the molecular mechanisms of action of each of the drugs.
Влияние иммунокоррегирующих средств на изменения цитокинового профиля в условиях курсового введения доксорубицина
Infl uence of immunocorrective remedies on changes of cytokine profi le in conditions of the course administration of doxorubicine
Keywords: доксорубіцин-індукована імуносупресія; аміксин; імунофан; поліоксидоній; цитокіновий профіль; доксорубицин-индуцированная иммуносупрессия; амиксин; имунофан; полиоксидоний; цитокиновый профиль; doxorubicine-induced immunosuppression; Amixin; Imunofan; Polyoxidonium; cytokine profi le