Клінічний випадок геморагічного циститу ускладненого гемотампонадою сечового міхура у пацієнтки в програмі екстракорпорального запліднення - Нікіфоров, Олег Анатолійович; Лецин, Денис Валерійович; Nikiforov, O. A.; Letsin, D. V. (My University, 2022)
Метою дослідження був опис клінічного випадку з використанням різних методів обстеження та лікування геморагічного циститу у пацієнтки в програмі екстракорпорального запліднення. Описаний клінічний випадок геморагічного циститу ускладнений гемотампонадою сечового міхура, який виник у пацієнтки К., 29 років, в результаті екстракорпорального запліднення. У ході роботи було використано загальноклінічні (клінічний аналіз крові та сечі), біохімічні (біохімічний аналіз крові), та інструментальні методи дослідження (ультразвукове обстеження органів черевної порожнини, цистоскопія). Терапія проводилася з урахуванням принципів лікування в чинних нормативних документах МОЗ України. Аналізуючи дані по даному клінічному випадку, можна сказати, що, у пацієнтки геморагічний цистит ускладнений гемотампонадою сечового міхура виник в результаті екстракорпорального запліднення. До кожної конкретної пацієнтки повинен бути індивідуальний підхід при виборі протоколів медикаментозної стимуляції яєчників у програмі екстракорпорального запліднення. Таким чином, різноманітність захворювань, що проявляються гематурією, особливості розвитку та клінічного перебігу цих патологічних процесів потребують комплексного підходу, що базуються на мультидисциплінарному підході в галузі терапії, урології, гінекології, онкології та інфекційної патології. Вибір протоколу медикаментозної стимуляції яєчників повинен базуватись на індивідуальному підході, враховуючи ступінь ризику виникнення будь-якого ускладнення. Aim of the research. Description of a clinical case using the various methods of diagnosis and treatment of hemorrhagic cystitis in the extracorporeal program fertilization. Object and methods of research. A 29-year-old patient К. presented with hemorrhagic cystitis complicated by bladder hemotamponade, which was a result of in vitro fertilization. For the purpose of investigation and monitoring of the patient condition complete blood count, basic metabolic panel, urine test and ultrasonography of the abdomen and the cystoscopy were performed. Management was based on the current Ukrainian medical guidelines. Research results and discussion. After a thorough investigation of this clinical case, we can say that the patient had hemorrhagic cystitis complicated by hemotamponade of the bladder as a result of in vitro fertilization. Each individual patient should have an individual approach when choosing protocols for medical ovarian stimulation in an in vitro fertilization program. Conclusions. When using assisted reproductive technologies in patients in the in vitro fertilization program, complications may occur during and after transvaginal follicle puncture. Transvaginal puncture of the follicles carries the risk of bleeding, damage to the bladder, intestines or blood vessels. To date, a large number of clinical studies have been conducted in the in vitro fertilization program in order to ensure the safety of these procedures and with minimal risk to the patient. The variety of diseases manifested by hematuria, the features of the development and clinical course of these pathological processes require an integrated approach based on a multidisciplinary approach in the field of therapy, urology, gynecology, oncology and infectious pathology. The choice of protocol for medical ovarian stimulation should be based on individual approach, taking into account the degree of risk of any complication.
Clinical case of hemorrhagic cystitis treatment complicated by hemotamponade of the bladder in a patient in the extracorporeal program fertilization
Nikiforov O. A. - 0000-0002-7186-2500; Letsin D. V. - 0000-0002-7043-5347.
Keywords: гематурія; геморагічний цистит; тампонада сечового міхура; екстракорпоральне запліднення; цистоскопія; hematuria; hemorrhagic cystitis; bladder tamponade