Особливості стоматологічного лікування військовослужбовців під час війни (Ретроспективний аналіз) - Чертов, Сергій Олександрович; Кокарь, Оксана Олександрівна; Строгонова, Тетяна Василівна; Сhertov, S. O.; Kokar, O. O.; Strogonova, T. V. (My University, 2023)
Мета дослідження. Вивчення частоти звернення до приватних стоматологічних закладів і основні стоматологічні заході при лікуванні учасників бойових дій. Матеріал і методи. Проведено ретроспективний аналіз медичної документації стоматологічних пацієнтів-військовослужбовців приватній стоматологічній клініці м. Запоріжжя. Використовували методи порівняння часток Стьюдента, порівняння частот χ2, методи лінейної регрессії, аналіз часових рядів. Наукова новизна у даних динаміки звернення до приватних стоматологічних послуг діючих військових учасників боїв і основних лікувальних заходів при їх лікуванні за 2022-2023 рр. Висновки. Таким чином, звернення військовослужбовців за стоматологічною допомогою у приватному секторі прифронтового міста має сезонний характер – в основному це літні місяці та перші місяці осені; основний об’єм стоматологічної допомоги у прифронтовому місті включає заходи, що потребують мінімальну кількість відвідувань лікаря; дентальна імплантація та тотальна реабілітація проводиться лише 13,0 % пацієнтів-військовослужбовців у період активної служби. Research methods. A retrospective analysis of the medical documentation of dental patients of military servicemen at a private dental clinic in Zaporizhzhia was conducted. The methods of comparing Student's proportions, comparing χ2, frequencies, linear regression methods, and time series analysis were used. Scientific novelty. At the present stage, of interesting the data on the dynamics of turning to private dental services of active military combatants and the main medical measures during their treatment in 2022-2023. Conclusions. Thus, the results obtained showed that the servicemen's request for dental care in the private sector of the front-line city is seasonal ‒ mainly in the summer months and the first months of autumn. The main volume of dental care in a front-line city includes measures that do not require a minimum number of visits to a doctor. The dental implantation and total rehabilitation is performed only by 13.0% of patients who are military servicemen during the period of active service.
Features of dental treatment for military personnel during the war (retrospective analysis)
Keywords: імплантат; периімплантит; бойовий стрес; клінічне дослідження; запалення; аналіз; implant; peri-implantitis; combat stress; clinical research; inflammation; analysis