Пошук перспективних антиоксидантів серед заміщених птеридинів з використання методології in vitro - Агібайлов, Максим Вячеславович; Казунін, Максим Станіславович; Носуленко, Інна Степанівна; Берест, Галина Григорівна; Швець, Володимир Миколайович; Agibailov, M. V.; Kazunin, M. S.; Nosulenko, I. S.; Berest, G. G.; Shvets, V. M. (Запорізький національний університет, 2020)
Результатами численних досліджень встановлено, що стрес є одним з найпоширеніших етіологічних чинників різних захворювань (патології центральної нервової системи, легень, серцево-судинної системи,печінки тощо). Реалізація пошкоджуючої дії стресу пов'язана зі стимуляцією вільно-радикальних процесів в клітинах. Вільнорадикальне окислення – важливий та багатогранний біохімічний процес перетворення ліпідів, нуклеїнових кислот, білків та ін. під дією вільних радикалів, а перекисне окислення ліпідів (ПОЛ) – один з його наслідків. У зв'язку з цим, перспективним напрямком в розробці ефективних підходів до лікування та профілактики захворювань, етіологічним фактором яких виступає стрес, є пошук сполук, що мають виражену антиоксидантну активність. З огляду на зазначене, нами були обрані об'єкти досліджень - група нових птеридинів, які є біологічно активними сполуками природнього (люмінофори, фолієва кислота тощо) та синтетичного походження. Тим більше, фолієва кислота та її коферменти необхідні для багатьох процесів метаболізму (участь у синтезі нуклеотидів, окисно-відновних реакціях, метилювання тощо). Мета роботи–пошук та відбір ефективних антиоксидантів у ряду нових заміщених птеридинудля їх подальших досліджень на різноманітних експериментальних патологіях.
Search for promising antioxidants among substituted pteridine on the use of in vitro methodology