Морфологічні особливості реваскуляризації перифокальних ділянок інфаркту мозку - Тертишний, Сергій Ігорович; Волошанська, Ольга Олексіївна; Сергеєва, А. М.; Tertyshnyi, S. I.; Voloshanska, О. О.; Serheieva, А. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – дослідити патоморфологічні прояви реваскуляризації перифокальних ділянок інфаркту мозку в динаміці гострого періоду захворювання. Матеріали та методи. Вивчали перифокальні ділянки інфаркту мозку в померлих хворих у термінах 1, 3, 7 і 14 діб. Здійснили оглядове світлооптичне дослідження, імпрегнацію препаратів 10 % аміачним сріблом та імуногістохімічне дослідження з використанням моноклональних антитіл Mo a-Hu CD34, Clone QBEnd/10 (Thermo Fisher Scientific Inc., США) і Mo a-Hu CD105 Endoglin, Clone: SN6h1 (DAKO, Данія). Дослідили щільність судин і сумарну площу поперечного перетину судин. Морфометричне дослідження здійснили за допомогою програми Відеотест – Морфологія 5.2.0.158 (ООО ВідеоТест). Статистичне опрацювання результатів виконали за допомогою програми Statistica® for Windows 13.0. Результати. За даними експресії CD34 і морфометричного дослідження, з 3 доби в перифокальних ділянках інфаркту мозку посилюються процеси ангіогенезу, збільшується щільність судин на 18,48 %, в 1,93 раза зростає сумарна площа поперечного перетину судин. На 7 добу в цих ділянках зареєстрували максимальні показники щільності судин і сумарної площі поперечного перетину судин, визначили брунькування судин, формування ендотеліальних проліфератів, спостерігали посилення інтенсивності мембранної експресії CD105 в ендотелії судин і перицитах, що свідчить про активну участь останніх в ангіогенезі. На 14 добу щільність судин і показники сумарної площі поперечного перетину судин зменшилися. В цей термін у перифокальних ділянках інфаркту збільшилися щільність розташування астроглії з гіпертрофією тіл і відростків астроцитів.Aim. To study pathomorphological signs of revascularization of perifocal areas of brain infarction in the dynamics of the acute period of the disease. Material and methods. Perifocal areas of brain infarction in patients who died at the 1st, 3rd, 7th, and 14th days were studied. General histopathological study was followed by 10 % ammonium silver impregnation and immunohistochemical examination using monoclonal antibodies Mo a-Hu CD34, Clone QBEnd/10 (“Thermo Fisher Scientific Inc.” – USA) and Mo a-Hu CD105 Endoglin were used. clone: SN6h1 (“DAKO”, Denmark). Vascular density and total cross-sectional area of vessels were studied. For the morphometric study, Videotest – Morphology 5.2.0.158 software (VideoTest LLC) was used. Statistical processing of the obtained data was carried out using the Statistica® for Windows 13.0 software. Results. According to the data of CD34 expression, from the 3rd day in the perifocal areas of brain infarction, the angiogenesis processes were increased: the density of blood vessels increased by 18.48 %, and the total cross-sectional area of vessels increased by 1.93 times. On the 7th day, the maximal vessel density and total cross-sectional area of vessels were registered in these areas; there was a vascular budding, formation of endothelial proliferates, and increased expression of CD105 on the vascular endothelium and pericytes, which indicates the active participation of the latter in angiogenesis. On the 14th day, blood vessel density and indicators of the total cross-sectional area of vessels decreased. During this period, the density of the astrocytes increased in the infarct’s perifocal areas with hypertrophy of their bodies and processes.
Morphological peculiarities of revascularization of perifocal areas of brain infarction
Тертишний С. І. - ORCID ID: 0000-0003-3856-4234; Волошанська О. О. - ORCID ID: 0000-0002-4504-2066; Сергеєва А. М. - ORCID ID: 0009-0005-9021-0582.
Keywords: перифокальні ділянки інфаркту мозку; реваскуляризація; CD34; CD105; астроцити; perifocal areas of brain infarction; revascularization; CD34; CD105; astrocytes