Взаємозв’язки між параметрами внутрішньосерцевої гемодинаміки у дітей із двостулковим аортальним клапаном серця при динамічному спостереженні - Каменщик, Андрій Володимирович; Каменщик, А. В.; Kamenshchyk, A. V. (ТДМУ, 2017)
Резюме. Діти з двостулковим аортальним клапаном (ДАК) серця потребують динамічного спостереження у зв’язку з поступовим розвитком в них порушень внтрішньосерцевої гемодинаміки та подальшим розвитком серйозних ускладнень, таких, як порушення функції лівого шлуночка, міокардіальна гіпертрофія та розшарування аорти. Мета дослідження – визначити взаємозв’язки між доплерографічними параметрами та змінами внутрішньосерцевої гемодинаміки у хворих дітей із двостулковим аортальним клапаном, при динамічному спостереженні. Матеріали і методи. У 28 дітей із двостулковим аортальним клапаном, середній вік яких склав (10,2±0,7) року, без ознак серцевої недостатності, проведено доплерографічне дослідження серця у динаміці однорічного спостереження. Зіставлено отримані дані з основним доплерографічним показникам та виконано кореляційний аналіз між зазначеними параметрами при першому та другому дослідженнях. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено достовірне збільшення градієнта тиску на аортальному клапані та кінцевого діастолічного об’єму лівого шлуночка при повторному доплерографічному дослідженні. За даними кореляційного аналізу, при обстеженні в динаміці виявлено зникнення раніше встановлених кореляцій з боку правих камер серця та появу нових із показниками гемодинаміки на аортальному клапані. Визначено необхідність повторних доплерографічних обстежень дітей із ДАК з інтервалом в 1 рік. Summary. Children with bicuspid aortic valve of the heart (BAV) require dynamic observation due to the progredient heart haemodynamics disorders and serious complications development such as impairment of left ventricular function, myocardial hypertrophy and aortic dissection. The aim of the study – to detect the relationships between heart Doppler echocardiography parameters and changes in intracardiac hemodynamics in children with BAV at their dynamic observation. Materials and Methods: In 28 children with a bicuspid aortic valve, with an average age of 10.2 ± 0.7 and without the signs of heart failure, a dopplerographic examination of the heart was performed in the follow-up dynamics after 1 year. A comparison of the obtained data of the basic dopplerographic parameters and correlation analysis between mentioned parameters at 1 and 2 investigation was conducted. Results and Discussion. A significant increase in the pressure gradient on the aortic valve as well as the end diastolic volume of the left ventricle was established at a repeat dopplerographic study. According to the correlation analysis during the follow-up examination the disappearance of previously revealed correlations with the right chambers of the heart and the appearance of new ones with hemodynamic parameters on the aortic valve were detected. The necessity of repeated dopplerographic examinations in children with BAV with an 1 year interval is determined. Резюме. Дети с двустворчатым аортальным клапаном (ДАК) сердца нуждаются в динамическом наблюдении в связи с постепенным развитием у них нарушений внутрисердечной гемодинамики и развитием серьезных осложнений, таких, как нарушение функции левого желудочка, миокардиальная гипертрофия и расслоение аорты. Цель исследования – определить взаимосвязи между допплерографическими параметрами и изменениями внутрисердечной гемодинамики у детей с ДАК при динамическом наблюдении. Материалы и методы. У 28 детей с двустворчатым аортальным клапаном, средний возраст которых составил (10,2±0,7) лет, без признаков сердечной недостаточности проведено допплерографическое исследование сердца в динамике наблюдения через 1 год. Сопоставлено полученные данные по основным допплерографическим показателям и корреляционный анализ между указанными параметрами при первому и второму исследованиях. Результаты исследований и их обсуждение. Установлено достоверное увеличение градиента давления на аортальном клапане и конечного диастолического объема левого желудочка при повторном допплерографическом исследовании. По данным корреляционного анализа при обследовании в динамике обнаружено исчезновение ранее выявленых корреляций со стороны правых камер сердца и появление новых с показателями гемодинамики на аортальном клапане. Определена необходимость повторных допплерографических обследований детей с ДАК с интервалом в 1 год.
Interrelations of heart hemodynamics parameters in children with bicuspid aortic valve at dynamic observation
Взаимосвязи между параметрами внутрисердечной гемодинамики у детей с двухстворчатым аортальным клапаном сердца при динамическом наблюдении
Keywords: двостулковий аортальний клапан; діти; доплерографія; динамічне спостереження; праві відділи серця; bicuspid aortic valve; children; doplerography; dynamic observation; right heart chambers