Прогностическое значение иммуногистохимического маркера HER2/neu у пациентов, радикально прооперированных по поводу рака желудка IIIA cтадии - Левик, Е. Н.; Левик, Олена Миколаївна; Levyk, O. M. (ЗДМУ, 2014)
Высокая заболеваемость и низкая выживаемость больных раком желудка обусловливают поиск новых прогностических факторов. Проанализированы результаты иммуногистохимического исследования операционного материала первичной опухоли 21 пациента. Больные прооперированы в Запорожском областном клиническом онкологическом диспансере (с июня 2006 по сентябрь 2012 г.) по поводу рака желудка IIIA cтадии. Изучали экспрессию онкобелка HER2/neu (ЕrbВ-2). Установили, что высокий уровень или гиперэкспрессия маркера HER2/Neu (++/+++) являются плохим прогностическим признаком в отношении продолжительности жизни больных раком IIIA cтадии (р<0,05). Висока захворюваність і низька виживаність хворих на рак шлунка потребують пошуку нових прогностичних чинників. Проаналізували результати імуногістохімічного дослідження операційного матеріалу первинної пухлини 21 пацієнта. Хворі прооперовані в Запорізькому обласному клінічному онкологічному диспансері (з червня 2006 до вересня 2012 р. ) з приводу раку шлунка IIIA стадії. Вивчали експресію онкобілка HER2/neu (ЕrbВ-2). Визначили, що високий рівень чи гіперекспресія маркера HER2/neu (++/+++) є поганою прогностичною ознакою щодо тривалості життя хворих на рак IIIA стадії (р<0,05). High morbidity and low survival rate of patients with gastric cancer cause the search for new prognostic factors. This article analyzes the results of immunohistochemical study of primary tumor surgical specimens of 21 patients who had surgery in the Zaporozhye Regional Clinical Oncology Center from June 2006 to September 2012 for gastric cancer stage IIIA. The study investigated the expression of oncoprotein HER2/ neu (erbB-2). Having a high level or overexpression of marker HER2/Neu (++/+++) is a bad prognostic sign for life expectancy of patients with IIIA stages (р<0,05).
Прогностичне значення імуногістохімічного маркера HER2/neu у пацієнтів, яких радикально прооперували з приводу раку шлунка IIIA cтадії
Prognostic value of immunohistochemical marker HER2/neu in patients resected for gastric cancer stage IIIA
Keywords: рак желудка; иммуногистохимический маркер HER2/neu; выживаемость; рак шлунка; імуногістохімічний маркер HER2/neu; виживаність; gastric cancer; immunohistochemical biomarker HER2/neu; overall survival