Стан процесів перекисного окиснення ліпідів у хворих на уратний нефролітіаз коморбідний з метаболічним синдромом - Білай, С. І.; Довбиш, Михайло Афанасійович; Bilai, S. I.; Dovbysh, M. A. (My University, 2019)
Метою даного дослідження є вивчення змін процесів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) та антиоксидантної системи (АОС) у хворих на уратний нефролітіаз коморбідний з метаболічним синдромом протягом комплексної терапії. У результаті дослідження виявлено, що процеси ПОЛ та АОС прямо пропорційно пов’язані зі змінами показників функціонального стану нирок. Традиційна терапія не впливала на рівень вільнорадикального окиснення ліпідів. Застосування спільно з традиційною терапією, лікарських засобів, які впливають на метаболічні процеси, диференційовано урикостатичних та уриколітичних засобів сприяло нормалізації процесів ПОЛ і АОС та показників функціонального аналізу нирок. The purpose of this study is to investigate changes in lipid peroxidation (LP) and the antioxidant system (AOS) in patients with urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome during complex therapy. The study found that the processes of LP and AOS are directly proportional to changes in the indicators of the functional state of the kidneys. Traditional therapy did not affect the level of free radical lipid oxidation. The use in conjunction with traditional therapy, drugs that affect metabolic processes, differentially uricostatic and uricolytic agents contributed to the normalization of the processes of LP and AOS and indicators of functional analysis of the kidneys.
Condition of the processes of lipid peroxidation in patients with uronic nephrolithiasis comorbid metabolic syndrome
Keywords: уратний нефролітіаз; метаболічний синдром; перекисне окиснення ліпідів; uronic nephrolithiasis; metabolic syndrome; lipid peroxidation