Вплив здорового способу життя на розвиток словникового складу американського варіанту сучасної англійської мови - Вілер, Ганна Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Стаття присвячена проблемі вивчення неологізмів англійської мови, які відображають спосіб життя представників сучасного американського суспільства. Сучасна лінгвістика вважає мову складною динамічною системою, напрямок і характер якої підпорядковані загальним законам діалектики. Найбільш активний розвиток мови здійснюється в царині лексики, що зумовлено більш високим ступенем екстралінгвістичної детермінованості. Основним процесом у розвитку лексики на сучасному етапі лінгвісти вважають процес неологізації, що відображає загальний поступальний рух мови. У зв’язку з орієнтацією сучасної лінгвістики на дослідження процесів розвитку мови, глибоке і всебічне вивчення неологізмів становить безсумнівний інтерес. Неологія як галузь лінгвістичної науки, що аналізує склад та перебіг мовних інновацій, не вимагає особливих аргументів на підтвердження її актуальності. Плин часу відображається у мовній системі у вигляді різноманітних процесів. Зрозуміло, що інноваційні зсуви охоплюють усі рівні внутрішньої системи мови, стратегії й тактики мовної поведінки, істотні риси функціональних різновидів стандартної (літературної) мови та інших соціолінгвістичних підсистем англійської мови як поліетнічної та міжнародної. Мова завжди виступає як стабільна нестабільність, змінна незмінність. Інновації в мові та мовленні – внутрішній системній організації та лінгвістичній поведінці індивідів, суспільних груп і соціуму в цілому – корегують ідіоетнічну мовну картину світу, тобто одночасно і змінюють її конфігурацію та структуру, і зміцнюють її питомі риси, власні опори конструкції. Найбільш рельєфно мовні зміни фіксує лексико-семантична система мови, яка численними різноманітними нитками пов’язує суспільство й мовну особистість. Автор статті розглядає лексичні інновації, які позначають спосіб життя сучасних американців, на основі зовнішньо- та внутрішньолінгвстичного аналізів та з’ясовує характер змін у полі сучасного комунікативного буття англомовної особистості. This article is devoted to the problem of the English language neologisms research that reflect the way of life of contemporary American society. Modern linguistics considers language a complex dynamic system, the direction and nature of which are subordinated to the general laws of dialectics. The most active development of language unfolds in the field of vocabulary, which accounts for a higher degree of extralinguistic determination. Linguistics as a science considers the process of neologization to be the main powerful force in the development of vocabulary at the present stage, which reflects the overall progress of the language development. Due to the focus of modern linguistics on the study of language development, a deep and comprehensive study of neologisms is of particular interest. Neology, as a branch of linguistic science that analyzes the composition of linguistic innovations, does not require special arguments to confirm its relevance. The flow of time is reflected in the language system as a variety of processes. It is clear that innovative shifts cover all levels of the internal language system, strategies and tactics of linguistic behavior, essential features of the functional varieties of standard language and other sociolinguistic subsystems of English as a multiethnic and international language. Language always acts as stable instability, variable invariance. Innovations in language and speech, namely the internal systemic organization and lingual behavior of individuals, social groups and society as a whole, correct the idio-ethnic linguistic picture of the world that change its configuration and structure, and strengthen its specific features and its own structural elements. The most outstanding linguistic changes are recorded by the lexico-semantic system of language, which interconnects society and the linguistic personality. The author examines lexical innovations that characterize the way of life of contemporary Americans, based on external and intra-linguistic analyses, and clarifies the nature of changes in the field of modern communicative existence of the English-speaking person.
Keywords: неологізм; мовна картина світу; лексична система; словотворення; спосіб життя; англомовна особистість; neologism; linguistic picture of the world; lexical system; word formation; lifestyle; English-speaking person