Особливості поєднаного перебігу остеоартрозу з порушенням пуринового обміну - Федорова, Олена Петрівна; Пахомова, Світлана Петрівна; Дудко, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
На сьогоднішній день остеоартрозу та подагру слід вважати найбільш розповсюдженими формами суглобової патології. За даними різних авторів поширеність артрозу коливається від 4,2 до 22,6%. В віці старше 35 років розповсюдженість даного захворювання досягає 50%, і майже 100% у людей старше 55 років. У структурі ревматичних захворювань частка артрозу становить понад 40-50% всіх хворих. На подагру хворіють до 3% загальної популяції світу, переважно чоловіки у середньому віці та жінки ‒ в похилому. Актуальність проблеми подагри полягає у погіршенні якості життя та ранньої інвалідизації хворих, підвищення ризику розвитку кардіальних та нефрологічних захворювань. Остеоартроз не впливає на життєвий прогноз, але є причиною ранньої втрати працездатності та передчасної інвалідності. Кожне з цих захворювань потребує ранньої діагностики та лікування, особливо при поєднанні у одного хворого. Актуальність такого поєднання полягає в труднощах діагностики, особливостях лікування та дієтичних рекомендацій. Мета дослідження: провести аналіз поєднання остеоартрозу та порушень пуринового обміну у одного хворого та оцінити можливості своєчасної діагностики цих захворювань, особливості перебігу та лікування. Матеріали і методи: було проведено аналіз історій хвороб пацієнтів, які пройшли курс лікування у терапевтичному відділенні ННМЦ «Університетська клініка» у 2017 році. Проліковано за рік 106 пацієнтів з діагнозом остеоартроз. З них жінок 66,9% (71 особа), чоловіків ‒ 33,1% (35). Середній вік 62,1±5,72 років, тривалість артрозу – 7,0±3,91 років. Кожному пацієнту з діагнозом «остеоартроз», окрім стандартних методів обстеження (збір скарг, об’єктивного, рентгенологічного, лабораторного), було додатково проведено дослідження сечової кислоти з метою виявлення порушень пуринового обміну.
Keywords: тези доповідей