Хронічне порушення відтоку лімфи від нирки - патогенетичний фактор розвитку пієлонефрита - Довбиш, Михайло Афанасійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
При пієлонефритах, які виникають на тлі обструкції верхніх сечових шляхів, в ділянці воріт нирки та судинної ніжки розвивається рубцово-склеротичні зміни − педункуліт. Доказано, що педункуліт порушує венозний відтік та погіршує пасаж сечі із ниркової миски. В той же час важливим фактором є те, що при педункуліті порушується відтік лімфи від нирок, що набуває важливого значення в подальшому перебігу патологічного процесу в паренхімі нирок. Мета роботи: вивчити характер морфологічних змін в паренхімі нирок, на тлі хронічного порушення лімфовідтоку від органу.