Оптимізація профілактики та прогнозування розвитку фізичних та психомоторних порушень у дітей раннього віку, народжених з малою масою тіла - Левчук-Воронцова, Тетяна Олегівна; Levchuk-Vorontsova, T. O. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертація присвячена оптимізації профілактики та прогнозуванню розвитку фізичних і психомоторних порушень у дітей раннього віку, народжених з малою масою тіла. Обстежено 137 дітей, народжених з малою масою тіла, які були розподілені на такі групи: І група - 50 передчасно народжених дітей з вагою при народженні 1500-1999 г (1776,26±20,06 г), ІІ група - 64 передчасно народжені дитини з вагою при народженні 2000-2499 г (2225,31±19,46 г), ІІІ група - 23 дитини з низькою масою тіла до терміну гестації (2105,00±56,4 г). 31 дитина з нормальним терміном гестації і масою при народженні більше 2500 г (3009,03±73,04 г) склала контрольну групу. Визначені несприятливі фактори, які асоціювались з народженням дітей з малою масою тіла (1500 - 2499 г), а саме: загроза переривання вагітності в першому триместрі та другому триместрі; перенесене під час вагітності гостре респіраторне захворювання верхніх дихальних шляхів, наявність рецисивних генотипів поліморфізмів С/А гена COL1A1 (^1107946) поліморфізму С/Т АСТШ (^1815739). Діти І групи мали такі особливості перебігу неонатального періоду: нижча оцінка за шкалою Апгар на 1 хвилині, вища частота реєстрації синдрому дихальних розладів, синдромів гіперзбудливості, пригнічення, рухових розладів, анемія 1 ступеня протягом першого року життя. Тільки у 6,0% дітей І групи були визначені «межові» показники коефіцієнта нервово-психічного розвитку РЭ. Психомоторний розвиток на рівні «слабкого нормального» реєструвався у 42,0% дітей ІІ групи, 18,6% дітей ІІ групи, у 8,7% дітей ІІІ групи. Оцінена клінічна значущість поліморфізмів генів FADS2 (^174583), АСТ№ (гб1815739), COL1A1 (^1107946) у дітей з малою масою тіла при народженні (1500-2499 г) щодо фізичного та психомоторного розвитку. Встановлено критерії формування груп ризику дітей, народжених з малою масою тіла, щодо розвитку можливо надмірної маси: термін гестації < 35 тижнів і маса тіла при народженні <1950 г, та психомоторних порушень: термін гестації < 35 тижнів, маса тіла при народженні <1950 г, оцінка за шкалою Апгар при народженні за 1 хвилину < 6,0 і сума балів за шкалою нервово-м’язової зрілості < 15, та розроблений алгоритм їх спостереження. The dissertation is devoted to optimization of prevention and predicting of development of physical and psychomotor disorders in children of young age born with low body weight and was made on the basis of studying features of their physical and psychomotor development, gene polymorphisms with following creation of criteria for formation of the risk group and of the observation algorithm. The unfavorable factors of the birth of children with low body weight have been clarified. The clinical features of the neonatal period and the first year of life have been studied. The features of physical and psychomotor development were determined depending on the polymorphisms of the COL1A1 (rs1107946), FADS2 (rs174583), ACTN3 (rs1815739) genes. Children with the recessive TT genotype of the FADS2 gene polymorphism (rs174583) had lower QD scores in comparison with children with the dominant genotype. Lower relative indices of the increase in height and body length were found in children with the TT genotype of the ACTN3 gene polymorphism (rs1815739). The correlation between the polymorphism of the collagen COL1A1 (rs1107946) gene with changes in the mineral density of bone tissue in children bom with low birth weight, who were predominantly formula-fed, has been proven. Criteria for the formation of a risk group for the development of psychomotor and physical disorders have been developed, regression equations have been drawn up to predict the QD coefficient and confirm the connection between physical indicators and genetic characteristics.
Optimization of prevention and prediction of the development of physical and psychomotor disorders in children of young age born with low body weight
Keywords: передчасно народжені діти; мала маса тіла; фізичний розвиток; психомоторний розвиток; поліморфізм генів; premature babies; physical development; psychomotor development; low birth weight; gene polymorphism