Комунікація як один із провідних чинників фахової компетентності майбутніх лікарів - Орел-Халік, Юлія Владиславівна; Саламащенко, О. М. (Львів : Львівська педагогічна спільнота, 2016)
Потреба людини в спілкуванні – одна з життєво необхідних, головних потреб кожного із нас, особливо в період хвороби. «Кожен знає, яку магічну оздоровлюючу дію може набути одне втішне слово з боку лікаря і, навпаки, як іноді вбивчо діє на хворого суворий, холодний вирок лікаря, який не знає або не бажає знати сили свого переконання», – зауважував В. М. Бехтерев [2, с. 37]. Лікарський фах передбачає щоденний біль, страх із боку пацієнтів, який значно пом’якшується й зменшуються, якщо поряд із хворим співчутливі рідні, друзі, медики. Зрозуміло, що спілкування хворого з добрими, чуйними лікарями, медсестрами, родичами сприяє встановленню оптимального взаєморозуміння, більш цілющого душевного зв’язку.
Keywords: фахова компетентність; спілкування; фахова культура