Причини смерті паліативних хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень - Разнатовська, Олена Миколаївна; Худяков, Геннадій Володимирович; Raznatovskaya, О. М.; Khudiakov, G. V. (Одеса, 2017)
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) хіміорезистентний туберкульоз (ХРТБ) легень відноситься до клінічних станів, при яких хворим може потребуватися паліативна допомога, оскільки в багатьох випадках антимікобактеріальна терапія не може забезпечити адекватне лікування, а інші клініко-соціальні умови роблять неможливими вилікування пацієнта. Надання паліативної медичної допомоги хворим на ХРТБ легень має полягати насамперед у ранньому виявленні розвитку ускладнень основного захворювання і своєчасному застосуванні заходів, направлених на їх усунення, що буде сприяти покращенню якості життя пацієнтам по мірі прогресування туберкульозу і його переходу в термінальну стадію. Мета - вивчити причини смерті паліативних хворих на ХРТБ легень, щоб встановити характер ускладнень основного захворювання для розробки в подальшому своєчасних методів їх корекції.
Causes of death in palliative patients with chemorefractory lung tuberculosis
Keywords: chemorefractory tuberculosis; palliative care; химиорезистентный туберкулез; паллиативное лечение; хіміорезистентний туберкульоз; паліативне лікування