Обґрунтування необхідності розробки компетентнісної моделі навчання фахівця фармацевтичної галузі на основі адаптивної інтелектуальної навчальної системи - Демченко, Вікторія Олександрівна; Рижов, Олексій Анатолійович; Іванькова, Наталя Анатоліївна; Демченко, В. А.; Рыжов, А. А.; Иванькова, Н. А.; Demchenko, V. O.; Ryzhov, O. A.; Ivankova, N. A. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
У зв’язку з перетвореннями на фармацевтичному ринку, жорсткими конкурентними умовами, трансформуванням управлінської культури загострюється проблема не завжди відповідної компетентності фахівців. Це питання зумовлює необхідність принципових змін у системі фармацевтичної освіти, що пов’язані з формуванням професійних компетентностей. З метою вивчення зв’язків соціально-економічних відносин між закладами вищої освіти і роботодавцями на ринку праці через аналіз опанування професійних компетенцій майбутніх випускників для фармацевтичної галузі методами семантичного оцінювання законодавчих і наукових документів, порівняння, системного і структурно-логічного аналізу обґрунтовано необхідність розробки компетентнісної моделі навчання на основі адаптивної інтелектуальної комп’ютерної навчальної системи. В связи с преобразованиями на фармацевтическом рынке, жесткими конкурентными условиями, трансформацией управленческой культуры обостряется проблема не всегда соответствующей компетентности специалистов. Этот вопрос обусловливает необходимость принципиальных изменений в системе фармацевтического образования, связанных с формированием профессиональных компетенций. С целью изучения связей социально-экономических отношений между высшими учебными заведениями и работодателями на рынке труда через анализ владения профессиональными компетенциями будущих выпускников для фармацевтической отрасли методами семантического оценивания законодательных и научных документов, сравнения, системного и структурно-логического анализа обоснована необходимость разработки компетентностной модели обучения на основе адаптивной интеллектуальной компьютерной обучающей системы. Aim. The study of the links in social-economic relations between higher educational institutions and employers in the labor market through the analysis of future graduates` professional competencies for the pharmaceutical industry has been performed and the necessity of developing a competency model of training based on adaptive intellectual computer educational system has been justiﬁ ed. Methods and results. In order to conduct research of the links of social-economic relations between the higher education establishments and employers in the labor market through the analysis of future graduates’ for the pharmaceutical industry professional competencies by the methods of semantic evaluation of legal and scientiﬁ c documents, comparison, system and structural and logical analysis, the necessity of developing a competency model of training based on adaptive intellectual computer educational system was substantiated.
Обоснование необходимости разработки компетентностной модели обучения специалиста фармацевтической отрасли на основе адаптивной интеллектуальной обучающей системы
Substantiation of the necessity to develop a competency model of training specialist in pharmacy on the basis of intellectual educational system
Keywords: фармацевтична освіта; компетентнісний підхід; комп’ютерна система навчання; фармацевтическое образование; компетентностный поход; компьютерная система обучения; Pharmacy Education; Professional Competence; Computer-Assisted Instruction