Інваріантно-варіантний підхід до свідомості у психолінгвістичній теорії О. Потебні - Гребенюк, Тетяна Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
У статті розглядаються креативно-рецептивні підходи до аналізу художньої події в контексті вчення О. Потебні про внутрішню і зовнішню форми слова. Тези вченого про функціонування художнього твору як системи, подібної до системи мови, і про роль реципієнта як співтворця художнього твору оцінюються як основоположні для подальшого формування психолінгвістичних, семіотичних та рецептивних теорій аналізу художнього тексту. Об’єктом уваги в статті виступають наукові теорії Р. Інґардена, В. Ізера, І. Силантьєва, В. Шабеса, Ш. Ріммон-Кенана, О. Жолковського та Ю. Щеглова. The article considers creative-receptive approaches to the analysis of an event in the system of a work of literature in the context of O. Potebnia’s doctrine about internal and external word forms. The scholar’s theses about similarity of functioning of fiction and the system of a language and about recipient’s role as a coauthor of a literature work are estimated as fundamentals for further development of psycholinguistic, semiotic and receptive theories of text investigation. The objects of attention in the article are scientific theories by R. Ingarden, V. Iser, I. Silantyev, V. Shabes, S. Rimmon-Kenan, O. Zholkovsky, and Y. Shcheglov.
Keywords: внутрішня форма слова; зовнішня форма слова; конкретизація; подія; сцена; мотив; internal word form; external word form; concretization; event; scene; motive