Некоторые биологические характеристики и особенности митотического режима базальноподобного рака молочной железы у больных, проживающих на юго-востоке Украины - Погорелая, Т. Ю.; Щуров, Н. Ф.; Погоріла, Т. Ю.; Щуров, Микола Федорович; Pogorеlaya, T. Yu.; Shchurov, N. F. (К. : ТОВ "Ліга-Інформ", 2016)
Современные схемы лечения больных раком молочной железы должны учитывать молекулярно-генетический тип опухоли. Для выявления агрессивных опухолей в медицинской практике оценивают маркер пролиферации Ki-67 и маркер апоптоза р53, но отсутствуют данные об их прогностическом значении у больных базальноподобным раком молочной железы (БРМЖ), проживающих на юго-востоке Украины. Для низкодифференцированных опухолей, к которым относят БРМЖ, характерна высокая степень митотической активности. У больных БРМЖ в более 50 % случаев выявляют инфильтрирующий протоковый рак. Высокая степень агрессии БРМЖ на юго-востоке Украины ставит его изучение в один ряд с важными проблемами и задачами в онкоэкологии. Сучасні схеми лікування хворих на рак молочної залози повинні враховувати молекулярно-генетичний тип пухлини. Для виявлення агресивних пухлин у медичній практиці оцінюють маркер проліферації Ki-67 і маркер апоптозу р53, але відсутні дані про їх прогностичне значення у хворих на базальноподібний рак молочної залози (БРМЗ), які проживають на південному сході України. Для низькодиференційованих пухлин, до яких належить БРМЗ, характерний високий ступінь мітотичної активності. У хворих на БРМЗ в більше 50 % випадків виявляють інфільтруючий протоковий рак. Високий ступінь агресії БРМЗ на південному сході України ставить його вивчення в один ряд з важливими проблемами і завданнями в онкоекології. Current treatment regimens for patients with breast cancer should consider molecular genetic type of tumor. To identify aggressive tumors in medical practice assess the proliferation marker Ki-67 and apoptosis marker p53, but there are no data about its prognostic value in patients BLBC living in the south-east of Ukraine. For low-grade tumors, which include BLBC, characterized by a high degree of mitotic activity. In patients with BLBC in more than 50 % cases there was detected infiltrating ductal carcinoma. The high degree of aggression BLBC in the south-eastof Ukraine puts its study on a par with the major problems in oncoecology.
Деякі біологічні характеристики й особливості мітотичного режиму базальноподібного раку молочно ї залози у хворих, які проживають на південному сході України
Some biological characteristics and feat ures of the mitotic regime of basal-like breast cancer living in the south–east of Ukrainе
Keywords: базальноподобный рак молочной железы; митотическая активность; митотический режим; биологические маркеры; базальноподібний рак молочної залози; мітотична активність; мітотичний режим; біологічні маркери; basal-like breast cancer (BLBC); mitotic activity; mitotic regime; biological markers