Хромато-мас-спектрометрична характеристика сировини верби білої - Корнієвська, Валентина Григорівна; Хмура, Т. А.; Карпун, Євген Олександрович; Корнієвський, Юрій Іванович (Харків : НФаУ, 2020)
Захворювання кістково-м'язової та сполучної тканини є проблемою більше 15% населення країни. Приблизно таке ж число людей страждають цими захворюваннями і в розвинених країнах світу. Тому пошук лікарських засобів для лікування даних нозологічних форм є актуальним. Для лікування широко застосовуються синтентичні протизапальні лікарські засоби, але для більшості з них характерні серйозні побічні ефекти: подразнююча та ульцерогенна дія на слизову оболонку шлунка, особливо при тривалому пероральному застосуванні. У той же час протизапальні засоби рослинного походження не проявляють подібного побічного ефекту. Крім того, багато лікарських рослин містять комплекс біологічно активних речовин (БАР), які проявляють фармакотерапевтичну дію при захворюваннях кістково-м'язової та сполучної тканини.