Наш досвід хірургічного лікування відкритих та закритих травматичних пошкоджень печінки мирного часу - Капшитар, Олександр Васильович; Капшитар, Олексій Олександрович (Київ : [б. в.], 2017)
Резюме. Вивчені результати хірургічного лікування у 27 постраждалих на травму печінки (поранення печінки-20, закрита травма печінки-7). Рани печінки виявлені під час лапаротомії, показанням до якої був проникний характер рани, встановлений після первинної хірургічної обробки рани. Закриті пошкодження печінки діагностовані з урахуванням даних оглядової рентгенографії органів черевної порожнини, ультразвукового дослідження, лапароцентезу, лапароскопії. Після лапаротомії і хірургічної корекції пошкоджень печінки та інших органів релапаротомія знадобилась у 3 (11,1%) пацієнтів. Померли 2 (7,4%>) постраждалих від геморагічного шоку та ДВЗ-синдрому. Резюме. Изучены результаты хирургического лечения у 27 пострадавших с травмой печени (ранения печени-20, закрытая травма печени-7). Ранения печени определены во время лапаротомии, показанием к которой был проникающий характер раны, установленный после первичной хирургической обработки раны. Закрытые повреждения печени диагностировали с учётом данных обзорной рентгенографии брюшной полости, ультразвукового исследования, лапароцентеза, лапароскопии. После лапаротомии и хирургической коррекции повреждений печени и других органов релапаротомия потребовалась у 3 (11,1%) пострадавших. Умерли 2 (7,4%)) пациентов от геморрагического шока и ДВС - синдрома. Summary. The are results of surgical treatment of 27patients with a closed liver demage (liver injury-20, closed so injury of the liver-7). The injuries of the liver were determined during the laparotomy, the indication was the penetrating nature of the wound, established after the primary surgical treatment wound. The closed of liver damage were diagnosed taking the results of the patients who were diagnosed by the survey radiography of the abdominal cavity, ultrasound, laparocentesis, laparoscopy. After laparotomy and surgical correction of damage to the liver and other organs, relaparotomy was required in 3 (11.1%) of the victims. Two (7.4%) patients died of hemorrhagic shock and DIC syndrome.
Keywords: відкрита та закрита травма печінки; хірургічне лікування; досвід мирного часу; открытая и закрытая травма печени; хирургическое лечение; опыт мирного времени; open and closed liver trauma; surgical treatment; peacetime experience