Особливості змін гемостазу під впливом різних режимів антиагрегантної терапії хворих на Q-інфаркт міокарда - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyselov, S. M. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
З метою вивчення впливу різних режимів антиагрегантної терапії на стан коагуляційного й агрегаційного гемостазу, внутрішньосерцевої гемодинаміки, частоту виникнення післяінфарктної аневризми та формування тромбів у порожнині лівого шлуночка хворих на Q-інфаркт міокарда після тромболізису обстежили 123 пацієнти. Усім хворим здійснили ехокардіографію, вивчили показники коагуляційного та агрегаційного гемостазу, визначили рівні протеїну С, фактора Віллебранда та молекул адгезії sVCAM-1. Встановили: під впливом лікування відбувається зниження агрегаційної та прокоагулянтної активності сироватки крові, активація фібринолітичних процесів, що супроводжується покращенням насосної та систолічної функцій лівого шлуночка, трансформацією діастолічної дисфункції лівого шлуночка із порушеної релаксації у псевдонормальний тип. С целью изучения влияния разных режимов антиагрегантной терапии на состояние коагуляционного и агрегационного гемостаза, внутрисердечной гемодинамики, частоту возникновения постинфарктной аневризмы и формирования тромбов в полости левого желудочка у больных Q-инфарктом миокарда после тромболизиса обследовано 123 пациента. Всем больным проведена эхокардиография, изучены показатели коагуляционного и агрегационного гемостаза, определены уровни протеина С, фактора Виллебранда и молекул адгезии sVCAM-1. Установили: под влиянием лечения происходит снижение агрегационной и прокоагулянтной активности сыворотки крови, активация фибринолитических процессов, что сопровождается улучшением насосной и систолической функций левого желудочка, трансформацией диастолической дисфункции левого желудочка из нарушенной релаксации в псевдонормальный тип. Aim. In order to study the inﬂuence of different regimens of antiplatelet therapy on the state of coagulation and aggregation hemostasis, intracardiac hemodynamics, incidence of post-infarction aneurysm and thrombus formation in the left ventricular cavity in patients with Q-wave myocardial infarction after thrombolysis, 123 people were examined. Methods and results. All participants underwent echocardiography, the study of coagulation and aggregation hemostasis, levels of protein C, von Willebrand factor and adhesion molecules sVCAM-1 were determined. Conclusion. Under the inﬂuence of the treatment reduction in aggregation and procoagulant activity of blood serum and activation of ﬁbrinolytic processes were revealed, accompanied by improvement of left ventricular pumping and systolic function, diastolic dysfunction transformation from impaired relaxation into pseudonormal type.
Особенности изменений гемостаза под влиянием различных режимов антиагрегантной терапии больных Q-инфарктом миокарда
Peculiarities of hemostasis changes under the inﬂuence of different regimens of antiplatelet therapy in patients with Q-wave myocardial infarction
Keywords: інфаркт міокарда; протеїн С; фактор Віллебранда; молекули адгезії; инфаркт миокарда; протеин С; фактор Виллебранда; молекулы адгезии; Myocardial Infarction; Protein C; von Willebrand Factor; Adhesion Molecules