Динаміка ядерно-цитоплазматичного відношення кардіоміоцитів в серці щурів в постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробного введення дексаметазону - Чернявський, Артур Валерійович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. За даними ВООЗ, станом на 2018 рік серцево-судинні захворювання обумовлюють 44% випадків смерті від неінфекційних захворювань у світі. Вплив несприятливих факторів різної природи в антенатальному періоді може порушувати морфогенез серця та формувати умови для розвитку недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ), яка у майбутньому житті підвищуватиме ризик виникнення захворювань серця. У багатьох країнах світу при загрозі передчасних пологів використовують синтетичний глюкокортикоїд дексаметазон для дозрівання системи сурфактанта плоду, але внутрішньоутробний вплив гормону може програмувати розвиток НДСТ та схильність до серцево-судинних захворювань в дорослому віці. Ядерно-цитоплазматичне відношення (ЯЦВ) в клітинах є дуже наглядним показником, що чутливе до різних патологічних процесів в кардіоміоцитах (КМЦ) та за яким можна судити про структуру та функціональний стан міокарду серця. Метою дослідження було вивчити динаміку ядерно-цитоплазматичного відношення кардіоміоцитів в міокарді серця щурів в постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробного введення дексаметазону.
Keywords: тези доповідей