Особливості імунного статусу у хворих на псоріаз із коморбідною патологією - Абельмас, Т. В. (Запорізька медична академія післядипломної освіти, 2020)
Псоріаз – це хронічний, часто рецидивуючий системний мультифакторіальний спадковий дерматоз, який характеризується порушенням кератинізації, гіперпроліферацією клітин епідермісу, порушенням функцій нервової системи, ендокринних залоз, вісцеральними ураженнями, патологією суглобів, обміну речовин. Імунна система є однієї провідних ланок організму людини, яка бере участь в захисних механізмах людини, формуючи відповідь на несприятливі фактори як зовнішнього, так і внутрішнього середовища. Комплексний підхід у вивченні імкни реакцій необхідних для повноцінного розуміння механізмів як неспецифічних ланок імунітету, так і клітинних і гуморальних показників імунітету. Досліджень імунного статусу хворих на псоріаз с супутнім маласезіозом шкіри для вивчення патогенезу цих дерматозів, а також оцінки стану захисних сил організму, розробки показань та раціональної терапії, диспансеризації хворих раніше не проводилося.
Keywords: тези