Тривале обмеження життєвого простору формує у експериментальних щурів restraint-стрес та змінює функціональні показники - Романова, Катерина Борисівна; Ганчева, Ольга Вікторівна; Romanova, K. B.; Hancheva, O. V. (Х. : НФаУ, 2023)
На сьогодні проблематика дослідження механізмів впливу соціального стресу на здоров’я населення та його роль у формуванні ключових хвороб людства є актуальною та необхідною. Тривале обмеження життєвого простору та скупчення на невеличкій території – це найсучасніша проблема. Проведене експериментальне дослідження показало не тільки відповідність моделі restraint-стресу, тривале моделювання обмеженого життєвого простору у щурів та їх скупчення різної тривалості (6-, 14- та 21 тиждень) сприяє швидкому формуванню класичних ознак стресу (агресія, порушення поведінки) та динамічних змін функціональних параметрів і метаболізму (коливання ваги, гіперглікемія, порушення тесту толерантності до глюкози, стійке підвищення артеріального тиску). Відповідно, навіть незначні та невиразні стресорні впливи, які діють постійно та не можуть бути подолані, стають важливим етіологічним фактором формування порушення вуглеводного обміну, стійкого підвищення артеріального тиску, поведінкових розладів. Today, the issue of researching the mechanisms of social stress impact on population health and its role in the most common diseases of mankind is relevant and necessary. Long-term life-space restriction and crowding in a small area is a current problem. The conducted experimental study has shown not only the restraint-stress model consistency, but also the fact that long-term simulation of a limited life space in rats and their crowding of varying durations (6-, 14-, and 21 weeks) induced a rapid development of classic stress symptoms (aggression, behavioral disorders) and dynamic changes in functional parameters and metabolism (body-weight fluctuation, hyperglycemia, impaired glucose tolerance, persistent increase in blood pressure). Consequently, even minor or mild stressors, which act continuously and can not be eliminated, become important etiological factors of alterations in the carbohydrate metabolism, persistent increase in blood pressure, and behavioral disorders.
Long-term life-space restriction induces restraint stress and alters functional parameters in experimental rats
Романова Катерина Борисівна - ORCID: 0009-0000-1096-5314; Ганчева Ольга Вікторівна - ORCID: 0000-0001-7339-7078.
Keywords: restraint-стрес; обмеження життєвого простору; щури; порушення метаболізму; зниження фізичної активності; restraint-stress; life-space restriction; rats; metabolic disorders; decrease in physical activity