Дія ірбесартану, квінаприлу, ангіоліну та їхніх комбінацій на систему оксиду азоту в міокарді щурів зі спонтанною артеріальною гіпертензією - Нагорна, О. О.; Горчакова, Н. О.; Бєленічев, Ігор Федорович; Чекман, І. С.; Nagornaya, E. A.; Belenichev, I. F.; Gorchakova, N. A.; Chekman, I. S. (My University, 2016)
Мета дослідження – встановити вплив ірбесартану, квінаприлу, ангіоліну та їхніх комбінацій на показники системи NO у цитозольній і мітохондріальній фракціях гомогенату міокарда щурів зі спонтанною артеріальною гіпертензією. Протягом 3 місяців внутрішньошлунково щурам зі спонтанною артеріальною гіпертензією вводили ірбесартан (30 мг/кг), квінаприл (10 мг/кг), ангіолін (100 мг/кг), а також комбінації ірбесартану з ангіоліном та квінаприлу з ангіоліном. У цитозольній і мітохондріальній фракціях гомогенату міокарда щурів визначали загальну активність NO-синтази флюориметричним методом, уміст нітритів, які є стабільними метаболітами оксиду азоту, спектрофотометрично за Гріссом, у мітохондріальній фракції також – концентрацію нітротирозину імуноферментним методом кількісного вимірювання нітрозилових протеїнів. Концентрацію індуцибельної NO-синтази в мітохондріальній фракції та ендотеліальної NO-синтази в цитозольній фракції гомогенату міокарда щурів ідентифікували методом вестернблотингу. У щурів з артеріальною гіпертензією в цитозольній і мітохондріальній фракціях гомогенату міокарда щурів понизилася активність загальної NO-синтази. У цитозольній фракції гомогенату щурів зменшилася концентрація ендотеліальної NO-синтази, у мітохондріальній фракції – підвищилася концентрація індуцибельної NO-синтази та вміст нітротирозину, що свідчить про розвиток нітрозуючого стресу. The aim of the study was to determine the effect of irbesartan, quinapril, angiolin, and their combinations on NO metabolism in the cytosolic and mitochondrial fractions of hearts homogenate obtained from spontaneous hypertensive rats. Within 3 months the rats with spontaneous arterial hypertension were intragastrically treated with irbesartan (30 mg/kg), quinapril (10 mg/kg), angiolin (100 mg/kg) and the combinations of irbesartan with angiolin and quinapril with angiolin. In the cytosolic and mitochondrial fractions of rat myocardium homogenate the general activity of NO-synthase was determined by fluorimetric method, the nitrite content (stable metabolite of nitric oxide) was estimated by Griess spectrofluorimetric method: in the mitochondrial fraction the concentration of nitrotyrosine was also determined by enzyme immunoassay of nitrosyl proteins. The concentrations of inducible NO-synthase in the mitochondrial fraction and endothelial NO-synthase in cytosolic fraction of rat myocardium homogenate were identified by Western blotting method.
Action of irbesartan, quinapril, angiolin and their combinations on NO system in rat myocardium with spontaneous hypertension
Keywords: артеріальна гіпертензія; ірбесартан; квінаприл; ангіолін; оксид азоту; arterial hypertension; irbesartan; quinapril; angiolin; nitric oxide