Стан кардіоваскулярного ремоделювання та його взаємозв’язок з порушеннями мінеральної щільності кісткової тканини у жінок з ішемічною хворобою серця - Стецюк, Ірина Олегівна (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
В демографічній структурі населення України переважають жінки похилого віку, для яких характерна наявність ендотеліальної дисфункції, ремоделювання серця та судин та висока поширеність серцево-судинних захворювань, серед яких велику частку складає ішемічна хвороба серця (ІХС). Однак, з настанням менопаузи значно збільшується ризик розвитку порушень з боку кісткової тканини. Тому актуальним є дослідження взаємозв’язку між показниками кардіоваскулярного і кісткового ремоделювання у жінок з ІХС, асоційованою з постменопаузальним остеопорозом, з метою пошуку спільних детермінант розвитку і прогресування, а також розробки диференційованих підходів до діагностики та лікування цієї коморбідної патології. Мета дослідження. Оцінити стан кардіоваскулярного ремоделювання та встановити його взаємозв’язок з порушеннями мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) у жінок з ішемічною хворобою серця.
Keywords: тези доповідей