Патоморфоз раку шийки матки ІІB стадії при передопераційній променевій терапії - Крижанівська, А. Є.; Кіндратів, Е. О.; Михайлюк, І. О.; Крыжанивская, А. Е.; Киндратив, Э. А.; Михайлюк, И. А.; Kryzhanivska, A. E.; Kindrativ, E. O.; Mykhailiuk, I. O. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
З метою вивчення лікувального променевого патоморфозу виконали морфологічне дослідження 53 випадків раку шийки матки ІІB стадії при застосуванні передопераційної променевої терапії. Ступінь вираженості лікувального патоморфозу паренхіматозно-стромальних компонентів оцінювали за шкалою Г.А. Лавнікової (1976). Аналіз лікувального патоморфозу засвідчив, що пошкодження І ступеня фіксували у 2 випадках (3,7%), ІІ – у 20 (37,7%), ІІІ – у 11 (20,8%), IV – у 20 (37,7%). Індекс пошкодження становить 56,7%. Висока частота (96,2%) розвитку променевого патоморфозу підтверджує радіочутливість раку шийки матки ІІB стадії. Застосування передопераційної променевої терапії зумовлює девіталізацію пухлинної паренхіми переважно в поверхневих зонах і має вогнищевий характер. Розвиток патоморфозу не залежить від форми росту пухлини, натомість гістологічний варіант плоскоклітинного раку, зокрема незроговілий (77,4%), може бути показанням до передопераційної променевої терапії. Отримані результати оцінки променевого патоморфозу дозволяють спланувати подальшу тактику ведення пацієнток із застосуванням додаткових методів лікування. С целью изучения лечебного лучевого патоморфоза проведено морфологическое исследование 53 случаев рака шейки матки ІІB стадии при использовании предоперационной лучевой терапии. Степень выраженности лечебного патоморфоза паренхиматозно-стромальных компонентов оценивали по шкале Г.А. Лавниковой (1976). Анализ лечебного патоморфоза показал, что повреждения І степени фиксировали в 2 случаях (3,7%), ІІ – в 20 (37,7%), ІІІ – в 11 (20,8%), IV – в 20 (37,7%). Индекс повреждения составляет 56,7%. Высокая частота (96,2%) развития лучевого патоморфоза подтверждает радиочувствительность рака шейки матки ІІB стадии. Применение предоперационной лучевой терапии приводит к девитализации опухолевой паренхимы преимущественно в поверхностных зонах и имеет очаговый характер. Развитие патоморфоза не зависит от формы роста опухоли, вместе с тем гистологический вариант плоскоклеточного рака, а именно нероговеющий (77,4%), может быть показанием к предоперационной лучевой терапии. Полученные результаты оценки лучевого патоморфоза позволяют спланировать дальнейшую тактику ведения пациенток с применением дополнительных методов лечения. With the purpose of study of medical radiation pathomorphosis morphological research of 53 cases of stage IIB cervical cancer was conducted during the application of preoperative radiation therapy. The degree of expression of medical pathomorphosis of parenchymalstromal components was assessed on the scale of G.A. Lavnikova (1976). The analysis of medical pathomorphosis has shown that I degree lesion was fi xed in 2 cases (3,7%), II – in 20 (37,7%), III – in 11 (20,8%), IV – in 20 (37,7%). The index of damage is 56,7%. High frequency (96,2%) of radiation pathomorphosis development confi rms the radiosensitivity of stage IIB cervical cancer. Application of preoperative radiation therapy determines the devitalisation of tumour parenchyma mainly in superfi cial areas and has the focal character. Development of pathomorphosis does not depend on the form of tumour growth, but histological variant of squamous cell carcinoma, namely non-keratinizing (77,4%) can be an indication for preoperative radiation therapy. The obtained results of radiation pathomorphosis assessment allow planning the subsequent tactics of management of patients with the application of additional methods of treatment.
Патоморфоз рака шейки матки ІІB стадии при предоперационной лучевой терапии
Pathomorphosis of stage IIB cervical cancer in preoperative radiation therapy
Keywords: рак шийки матки; променева терапія; патоморфоз; рак шейки матки; лучевая терапия; cervical cancer; radial therapy; pathomorphosis