Дисфункція ендотелію, зміни добового профілю артеріального тиску, кардіогемодинаміки у хворих на гострий коронарний синдром без елевації сегмента ST на електрокарді-ограмі з артеріальною гіпертензією та їх медикаментозна корекція. - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kiselyov, S. M. (My University, 2005)
Розглянуто питання оптимізації лікування гострого коронарного синдрому без елевації сегмента ST (нестабільної стенокардії та не-Q-інфаркту міокарда) у осіб з артеріальною гіпертензією з урахуванням особливостей порушень добового профілю артеріального тиску, кардіогемодинаміки та функціонального стану судинного ендотелію шляхом диференційованого застосування бета-адреноблокаторів з вазодилатуючими властивостями. Вперше визначено наявність взаємозв'язку між показниками добового профілю артеріального тиску, функціонального стану судинного ендотелію та кардіогемодинаміки. Встановлено, що карведілол і небіводол перевищують метопролол за здатністю покращувати показники діастолічної функції лівого шлуночка (ЛШ), добового профілю артеріального тиску, функціонального стану судинного ендотелію, а метопрололу притаманна більш виразна негативна хронотропна дія. Доведено здатність карведілолу покращувати насосну та скоротливу функцію ЛШ у хворих на не-Q-інфаркт міокарда з артеріальною гіпертензією.
Дисфункция эндотелия, изменения суточного профиля артериального давления, кардиогемодинамики у больных острым коронарным синдромом без элевации сегмента ST на электрокардиограмме с артериальной гипертензией и их медикаментозная коррекция.
Endothelium dysfunction, violations of 24-hour blood pressure profile, cardiohemo-dynamics in patients with acute coronary syndrome without segment ST-elevation on electrocardiogram and arterial hypertension and their medicamental correction
Keywords: нестабільна стенокардія; не-Q-інфаркт міокарда; ендотеліальна дисфункція; добовий профіль артеріального тиску; кардіогемодинаміка; карведілол; небіволол; метопролол; нестабильная стенокардия; не-Q-инфаркт миокарда; эндотелиальная дисфункция; суточный профиль артериального давления; кардиогемодинамика; карведилол; небиволол; unstable angina; non-Q-wave myocardial infarction; endothelial dysfunction; 24-huor blood pressure profile; Cardiohemodynamics; Carvedilol; Nebivolol; metoprolol