Важкі форми полінозу у дітей: поширеність, структура, фактори ризику, лікування - Недельська, Світлана Миколаївна; Ярцева, Дар'я Олександрівна; Солодова, І. В.; Мазур, Вікторія Іванівна; Жиленко, Ірина Олександрівна; Бессікало, Тетяна Григорівна; Кляцька, Лариса Іванівна; Тарасевич, Тетяна Василівна; Недельская, С. Н.; Ярцева, Д. А.; Солодова, И. В.; Мазур, В. И.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Аналіз перебігу полінозів засвідчив, що у структурі госпіталізацій 4/5 випадків становить пилкова бронхіальна астма. Її ізольований перебіг визначають лише у 3,4% дітей. Через відсутність адекватної протизапальної терапії (або її пізнього початку) та при проживанні в умовах підвищеної концентрації алергену у 75% дітей з ізольованим ринокон’юнктивітом протягом п’яти років дебютує астма. Визначили, що етіологічно значущими у розвитку клінічної симптоматики у дітей Запорізького регіону є тільки чотири рослини: амброзія, полин, циклахена та соняшник. Імунологічні зміни характеризуються цілорічно підвищеним рівнем загального IgE, зниженою концентрацією Fas-рецептора та Fas-ліганда, sIL-13Ra2. Показали доцільність і необхідність призначення дітям із пилковою алергією передсезонної специфічної імунотерапії алергенами рослин третьої хвилі палінації у поєднанні із запропонованою авторами програмою комплексного лікування загострень полінозів. Довели, що призначення алергенспецифічної імунотерапії сприяє не тільки клінічному поліпшенню перебігу полінозу, але й зменшує економічні витрати на лікування. Анализ течения поллинозов показал, что в структуре госпитализаций 4/5 случаев составляет пыльцевая бронхиальная астма. Ее изолированное течение отмечают только у 3,4% детей. При отсутствии адекватной противовоспалительной терапии (или ее позднем начале) и при проживании в условиях повышенной концентрации аллергена у 75% детей с изолированным риноконъюнктивитом на протяжении пяти лет дебютирует астма. Установили, что этиологически значимыми в развитии клинической симптоматики у детей Запорожского региона являются всего четыре растения: амброзия, полынь, циклахена и подсолнечник. Иммунологические изменения характеризуются круглогодично повышенным уровнем общего IgE, сниженной концентрацией Fas-рецептора и Fas-лиганда, sIL-13Ra2. Показали целесообразность и необходимость назначения детям с пыльцевой аллергией предсезонной специфической иммунотерапии аллергенами растений третьей волны паллинации, объединенной с предложенной авторами программой комплексного лечения обострений поллинозов. Доказали, что назначение аллергенспецифической иммунотерапии способствует не только клиническому улучшению течения поллиноза, но уменьшает экономические затраты на лечение. It was studied that 4/5 of the clinical cases of pollinosis are presented by bronchial asthma. Isolated course of pollen bronchial asthma occurs in 3,4% of children. It was found that in 75% of untreated (or in case of delayed or inproper treatment) patients developed asthma, especially if home surrounding has a high pollen concentration. It was proved that only four plants (ambrosia, artemisia, sumpfweed anf sunfl ower) were clinically signifi cant in children of Zaporozhzhie region. Immunological values (Fas/FasL-system changes and sIL-13Ra2 expression), clinical and spiromethry data has been studied dependently on disease severity and treatment strategy. Immunological changes are characterized by year-round increased levels of general IgE, sFas, sFasL, sIL13Ra2. We have showed reasonability and necessity of treatment with allergenspecifi c immunotherapy. We showed effectiveness of ASIT combination together with the plan of basic therapy. Basic therapy has been optimized by more careful monitoring of patient’ condition and spiromethric data.
Тяжелые формы поллиноза у детей: распространенность, структура, факторы риска, лечение
Severe pollen allergy in children: prevalence, pattern, risk factors, treatment
Keywords: поліноз; прогностичні фактори; Fas/FasL-апоптоз; sIL-13Ra2; фармакотерапія; алергенспецифічна імунотерапія; поллиноз; прогностические факторы; фармакотерапия; аллергенспецифическая иммунотерапия; pollinosis; prognostic factors; Fas/FasL-apoptosis; pharmacotherapy; alergen-specific immunotherapy