Аналіз інформативності сироваткових концентрацій інтерлейкіну 6 та інтерлейкіну 10 у визначенні короткострокового прогнозу у пацієнтів в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (My University, 2021)
Метою роботи було оцінити інформативність сироваткових концентрацій інтерлейкіну 6, а також інтерлейкіну 10 у визначенні короткострокового прогнозу у пацієнтів в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії. Об’єкт і методи дослідження. Проведено проспективне, когортне, порівняльне дослідження із залученням 104 пацієнтів зі спонтанним супратенторіальним внутрішньомозковим крововиливом. Даний діагноз встановлювався за результатами клініко-нейровізуалізаційного дослідження. Сироваткові концентрації інтерлейкіну 6 та інтерлейкіну 10 визначали методом імуноферментного аналізу. В якості клінічних кінцевих точок розглядали несприятливі варіанти перебігу та виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії. Статистичну обробку отриманих результатів проводили за допомогою програм Statistica 13.0 та MedCalc (version 18.2.1) методами логістичного регресійного аналізу, ROC-аналізу, кореляційного аналізу. Результати. Пацієнти з несприятливими варіантами перебігу та виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу в 1-шу добу з моменту госпіталізації відрізнялися більш високими ініціальними сироватковими концентраціями інтерлейкіну 6 та інтерлейкіну 10, при цьому зазначені показники прямо корелювали з тяжкістю ураження церебральних структур. На підставі проведеного множинного логістичного регресійного аналізу розроблено високочутливі мультипредикторні моделі, які інтегрують прогностичну цінність сироваткової концентрації інтерлейкіну 6 з інформативністю клініко- нейровізуалізаційних показників в 1-шу добу з моменту госпіталізації і дозволяють прогнозувати несприятливі варіанти виходу гострого періоду ССВМК на тлі консервативної терапії з точністю >85,0% (AUC>0,90). Висновки. Ініціальний вміст інтерлейкіну 6 в сироватці крові пацієнтів зі спонтанним супратенторіальним внутрішньомозковим крововиливом є більш інформативним порівняно з інтерлейкіном 10 додатковим показником для визначення короткострокового прогнозу на тлі консервативної терапії. Aim of the study was to evaluate informativeness of serum interleukin 6 and interleukin 10 in detecting of short-term prognosis in patients in acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage on the ground of conservative treatment. Materials and methods. Prospective cohort comparative study was done that included 104 patients with SSICH. Diagnosis was made by using clinical neurovisualization investigation. Serum interleukin 6 and interleukin 10 concentrations were measured with immunoassay analysis. Unfavorable variants of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage course and outcome on the ground of conservative treatment were considered as end points. Statistical data processing was performed with Statistica 13.0 and MedCalc (version 18.2.1) using logistic regression analysis, ROC-analysis and correlation analysis. Results. Patients with unfavorable spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage course and outcome on the 1st day of admission were characterized with higher serum levels of interleukin 6 and interleukin 10 that correlated with brain injury severity. High sensitive multipredictive models that integrate prognostic value of serum interleukin 6 level with informativeness of clinical neurovisualization parameters during 1st day of admission are elaborated on the ground of logistic regressive analysis. These models allow to predict unfavorable variants of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage acute period outcome on the ground of conservative treatment with accuracy >85,0% (AUC>0,90). Conclusions. Initial level of interleukin 6 in serum of patients with spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage in comparison with interleukin 10 are more informative indicators for short-term disease prognosis on the ground of conservative treatment.
Analysis of serum interleukin 6 and interleukin 10 informativeness in detecting of shortterm prognosis in patients with acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; інтерлейкін 6; інтерлейкін 10; прогноз; intracerebral hemorrhage; interleukin 6; interleukin 10; prognosis