Досвід ендоскопічної діагностики дуоденальної дистрофії - Клименко, Андрій Володимирович; Кіосов, Олександр Михайлович; Гулевський, С. М. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Актуальність: дуоденальна дистрофія (Groove pancreatitis, кістозна дуоденальна дистрофія, ектопія підшлункової залози в стінку ДПК) – хронічне запалення тканини підшлункової залози, ектапованої в стінку ДПК. Ектопія підшлункової залози – аномальна локалізація тканини підшлункової залози, яка має особисте кровопостачання, протокову систему без судиного, нервового та анатомічного контакту з звичайно розташованою (ортотопічною) підшлунковоюзалозою. Ектопічна підшлункова залоза нерідко зустрічається в органах черевної та грудної порожнини, найчастіше в шлунку (25 % – 60 %) та ДПК (25 % - 35 %). Мета роботи: поділитись мультидисциплінарним підходом до діагностики та лікування такої патології як дуоденальна дистрофія.
Keywords: тези доповідей