Особливості імунного статусу у жінок з гіперпластичними процесами ендометрія та доброякісними новоутвореннями молочних залоз - Шаповал, Ю. С. (My University, 2025)
У системі прогресування патологічної трансформації ендометрію значну роль може відігравати порушення функцій імунного статусу в організмі жінки [1, 2, 3]. Імунна система відіграє важливу роль у забезпеченні нормального функціонування репродуктивної системи. Імунна система підтримує процеси під час менструації, при цьому вона може сприяти стимуляції ендометрію матки через збільшення кількості лейкоцитів. Зміни в імунній системі можуть призвести до локального фізіологічного запального процесу, в результаті чого можуть відбуватися зміни компонентів клітинного та гуморального імунітету не лише на локальному, але й системному рівні [4, 5]. Трансформація клітин ендометрію та молочних залоз під впливом порушеної продукції оваріальних стероїдів (естрогенів і прогестерону) характеризується не лише змінами морфологічної структури клітин у цих органах, але й перерозподілом компонентів клітинної та гуморальної ланок імунного захисту, напрямок змін яких залишається до кінця не вивченим. Деякими авторами встановлений тісний взаємозв’язок між репродуктивною та імунною системами, проте дослідження в цьому напрямку є малочисельними, а їх результати не є однозначними [6, 7, 8].
Keywords: гіперпластичні процеси ендомертія; доброякісні новоутворювання молочних залоз; клітинний та гуморальний імунітет