Епоніми в нейроанатомії: клітини, судини та оболони центральної нервової системи - Світлицький, Андрій Олександрович; Чернявський, Артур Валерійович; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Щербаков, Максим Степанович; Зінич, Олена Леонідівна; Чугін, Сергій Вячеславович; Svitlitsky, A. O.; Chernyavskiy, A. V.; Matvieishyna, T. M.; Shcherbakov, M. S.; Zinych, O. L.; Chugin, S. V. (My University, 2024)
Хоча епонімічні терміни є невід’ємною частиною медицини, але водночас вони є причиною цілої низки помилок пов’язаних з дублюванням деяких прізвищ, недоліками перекладу, недостатньою кількістю матеріалів про деяких вчених, що призвело до виключення епонімів з Міжнародної анатомічної номенклатури у 1955 р. Однак епоніми продовжують широко використовуватися в клінічній практиці та поступово повертаються в офіційну анатомічну термінологію. Вони присутні в затвердженій у 2019 році на Генеральній Асамблеї IFAA Міжнародній нейроанатомічній термінології – Terminologia Neuroanatomica (TNA), що підтверджує актуальність та доцільність дослідження, яке є продовженням багаторічної праці з вивчення епонімів в анатомії людини, започаткованої професором, д. мед. н. Волошиним М. А. ще у 2010 році, та сфокусоване на клітинах, судинах та мозкових оболонах центральної нервової системи. Метою дослідження було провести аналіз епонімічних термінів в нейроанатомії з метою їх вивчення, систематизації та виключення помилок. Пошук і відбір літератури для систематичного огляду про-ведений авторами незалежно в базах даних PubMed, Scopus та Cochrane за ключовими словами «епонім», «анатомічна термінологія», «центральна нервова система», «нейроанатомія», у повних текстах статей англійською та українською мовами за результатами досліджень з рівнем доказовості I – III. В результаті проведеного аналізу знайдено 9 термінів-епонімів, які пов’язані з судинами та оболонами, які були присутні в перших редакціях Міжнародної анатомічної номенклатури – Baseler Nomina Anatomica (BNA) – та досі зустрічаються у вітчизняних виданнях з анатомії людини. Також, виявлено близько 50 епонімів та 46 епонімічних термінів (деякі з них мають в складі прізвища двох дослідників), пов’язані з клітинами ЦНС, судинами або оболонами мозку, які відображені в TNA, а також використовуються в клінічній практиці та літературі, але які не мають еквівалента в сучасній українській анатомічній номенклатурі. Всі епонімічні терміни систематизовано по групах в алфавітному порядку, наведено інформацію про вчених, чиє ім’я вони носять, та відповідний латинський термін з позначенням номенклатури, в якій вони зустрічаються. В результаті проведеного дослідження актуальних літературних джерел знайдено більш ніж 200 епонімічних термінів з анатомії ЦНС, з яких близько 60 термінів відносяться до клітинної будови нервової системи, судин, оболон та міжоболонних просторів мозку. Зазначені терміни наведені в ТNA, втім тільки 9 з них були представлені в Nomina anatomica Baselera. Although eponymous terms are an integral part of medicine, at the same time they are the cause of a whole series of errors related to the duplication of some surnames, translation deficiencies, insufficient amount of materials about some scientists, which led to the exclusion of eponyms from the International Anatomical Nomenclature in 1955. However, eponyms continue to be widely used in clinical practice and are gradually returning to official anatomical terminology. They are present in Terminologia Neuroanatomica (TNA), approved in 2019 at the IFAA General Assembly, which confirms the relevance and expediency of the study, which is a continuation of many years of work on the study of eponyms in human anatomy, started by Professor, Doctor of Medicine M. A. Voloshin in 2010, and focused on cells, vessels and meninges of the central nervous system. The purpose of the study was to analyze eponymous terms in neuroanatomy in order to study, systematize them, and eliminate errors. The search and selection of literature for a systematic review was carried out by the authors independently in the PubMed, Scopus and Cochrane databases using the keywords "eponym", "anatomical termi-nology", "central nervous system", "neuroanatomy", in the full texts of articles in English and Ukrainian according to the results studies with evidence level I - III. As a result of the analysis, 9 eponymous terms were found, which are related to vessels and membranes, which were present in the first editions of the International Anatomical Nomenclature - Baseler Nomina Anatomica (BNA) – and are still found in Ukrainian publications on human anatomy. Also, about 50 eponyms and 46 eponymous terms (some of which contain the surnames of two researchers) related to CNS cells, vessels or meninges, which are displayed in TNA and are also used in clinical practice and literature, but which have no equivalent in modern Ukrainian anatomical nomenclature. All eponymous terms are systematized by groups in alphabetical order, information is given about the scientists whose name they bear, and the corresponding Latin term indicating the nomenclature in which they are found. As a result of the research of relevant literary sources, more than 200 eponymous terms from the anatomy of the central nervous system were found, of which about 60 terms refer to the cellular structure of the nervous system, vessels, meninges and meningeal spaces. The mentioned terms are given in TNA, however, only 9 of them were presented in Nomina anatomica Baselera.
Eponyms in neuroanatomy: cells, vessels and meninges of central nervous system
Keywords: епонім; нейроанатомія; міжнародна анатомічна номенклатура; судини мозку; оболони мозку; eponym; neuroanatomy; International Anatomical Terminology; blood vessels of brain; meninges