Вплив питущих на алкогольний статус представників їхнього мікросоціального оточення - Лінський, І. В.; Кузьмінов, В. Н.; Мінко, О. І.; Кожина, Г. М.; Гриневич, Є. Г.; Овчаренко, М. О.; Чугунов, Вадим Віталійович; Пострелко, В. М.; Денисенко, М. М.; Плєхов, Владислав Андрійович; Ткаченко, Т. В.; Задорожний, В. В.; et al. (My University, 2022)
Мета роботи — вивчення несприятливого впливу питущих осіб на алкогольний статус представників їхнього мікросоціального оточення. В чотирьох регіонах України (Харківська, Луганська та Запорізька області, а також місто Київ) протягом 2018— 2021 років обстежено 1531 особи, які належали до трьох якісно відмінних груп порівняння: хворі на алкогольну залежність (329 осіб); здорові родичі хворих на алкогольну залежність (238 осіб) і представники загальної популяції (964 особи). Основними інструментами дослідження були опитувальник міжнародного дослідницького консорціуму GENAHTO (Gender, Alcohol, and Harms to Others), а також тест для оцінки розладів внаслідок вживання алкоголю (AUDIT). Отримані дані обробляли методами математичної статистики (дисперсійний та кластерний аналізи) на комп’ютері за допомогою обчислювальних таблиць Excel 2016 (з пакетом «Аналіз даних»), а також програмного пакету SPSS-15. The purpose of the work is to study the adverse influence of drinkers on the alcohol status of representatives of their microsocial environment. In four regions of Ukraine (Kharkiv, Luhansk and Zaporizhzhia regions, as well as the city of Kyiv), during 2018—2021, 1531 people were examined, who belonged to three qualitatively different comparison groups: patients with alcohol dependence (329 people); healthy relatives of alcohol-dependent patients (238 people) and representatives of the general population (964 people). The main research tools were the questionnaire of the international research consortium GENAHTO (Gender, Alcohol, and Harms to Others) and Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT). The obtained data were processed by methods of mathematical statistics (variance and cluster analysis) on a computer using Excel 2016 computational tables (with the Data Analysis package) and also the software package SPSS-15
The influence of drinkers on the alcohol status of representatives of their microsocial environment
Keywords: споживання алкоголю; шкода для інших; вплив; алкогольний статус; ґендерні особливості; alcohol consumption; harm to others; influence; alcohol statusrities; gender peculia