Деонтологічні аспекти прогнозування ймовірного результату ішемічного мозкового інсульту - Серіков, Костянтин Вікторович (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи. Покращення результатів лікування хворих із ішемічним мозковим інсультом (ІМІ) в найгострішому періоді захворювання, шляхом персоніфікації інтенсивної терапії (ІТ) відповідно виразності порушень показників енергоструктурного статусу (ЕССТ). Матеріали та методи. В клінічне дослідження увійшли 328 хворих із ІМІ (середній вік 71,26±0,44 років), які перебували в палатах ІТ неврологічного відділення в найгострішому періоді захворювання. Чоловіків було 147 (середній вік 69,80±0,66 років), жінок 181 (середній вік 72,45±0,58 років). Результати. Дослідження виявило основні параметри показників ЕССТ, які характеризують стабілізацію загального стану хворих в найгострішому періоді ІМІ, таких як Серцевий індекс в межах 2,99-3,79 л×хв-1×м-2, Споживання кисню на рівні 130-160 мл×хв-1×м-2 та Основний обмін в діапазоні 916-1134 ккал×доба-1×м-2. Purpose of the study. Improving the results of treatment of patients with ischemic cerebral stroke (ICS) in the most acute period of the disease, by personalizing intensive therapy (IT) in accordance with the severity of violations of indicators of energy-structural status (ESST). Materials and methods. The clinical study included 328 patients with ICS (mean age 71,26±0,44 years), who were in the IT unit of the neurology department in the most acute period of the disease. There were 147 men (mean age 69,80±0,66 years), women 181 (mean age 72,45 ± 0,58 years). Results. The study revealed the main parameters of ECST indicators, which characterize the stabilization of the general condition of patients in the most acute period of ICS, such as the Cardiac index in the range of 2,99-3,79 L×min-1×m-2, Oxygen consumption at levels of 130-160 ml×min-1×m-2 and Basic metabolism in the range of 916-1134 kcal×day-1×m-2.
Keywords: деонтологічні аспекти; професіональна компетентність; ішемічний мозковий інсульт; персоніфікована інтенсивна терапія; енергоструктурний статус; deontological aspects; professional competence; ischemic cerebral stroke; personalized intensive therapy; energy-structural status