Клинико-параклинические критерии прогнозирования геморрагической трансформации полушарного инфаркта мозга и её влияние на исход острого периода заболевания - Козелкин, А. А.; Кузнецов, А. А.; Воеводин, Н. И.; Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Воєводін, М. І.; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A.; Voevodin, N. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Унифицированные критерии прогнозирования геморрагической трансформации инфаркта головного мозга в настоящее время отсутствуют. С целью определения предикторов геморрагической трансформации полушарного инфаркта мозга и её влияния на исход острого периода заболевания проведено клинико-парклиническое обследование 135 больных в остром периоде мозгового ишемического супратенториального инсульта. Установлено, что сочетание фибрилляции предсердий и сахарного диабета 2 типа ассоциировано с повышенным риском геморрагической трансформации инфаркта головного мозга. Разработана математическая модель для прогнозирования геморрагической трансформации, которая учитывает значение суммарного балла по шкале инсульта Национального института здоровья США в дебюте заболевания, уровень гликемии при поступлении и объём очага поражения. Доказано, что паренхимальная гематома выступает критерием неблагоприятного витального прогноза исхода острого периода мозгового ишемического супратенториального инсульта. Уніфіковані критерії прогнозування геморагічної трансформації інфаркту головного мозку дотепер відсутні. З метою визначення предикторів геморагічної трансформації інфаркту головного мозку та її впливу на вихід гострого періоду захворювання провели клініко-парклінічне обстеження 135 хворих у гострому періоді мозкового ішемічного супратенторіального інсульту. Встановили, що поєднання фібриляції передсердь і цукрового діабету 2 типу асоційоване з підвищеним ризиком геморагічної трансформації інфаркту мозку. Розроблено математичну модель для прогнозування геморагічної трансформації інфаркту мозку, яка враховує значення сумарного бала за шкалою інсульту Національного інституту здоров’я США в дебюті захворювання, рівень глікемії при надходженні та обсяг осередку ураження. Доведено, що паренхімальна гематома виступає критерієм несприятливого вітального прогнозу виходу гострогоперіоду мозкового ішемічного супратенторіального інсульту. Standardizated criteria for predicting hemorrhagic transformation of cerebral infarction are currently absent. Aim. With the aim to determine predictors of hemorrhagic transformation of hemispheric cerebral infarction and its infl uence on the outcome of the acute period of disease clinical and paraclinical examination of 135 patients with acute cerebral ischemic supratentorial stroke was done. Methods and results. It was detected that the combination of atrial fi brillation and type 2 diabetes were associated with increased risk of hemorrhagic transformation. A mathematical model for hemorrhagic transformation predicting was elaborated. It takes into account the value of the total score according to the National Institutes of Health in the onset of the disease, blood glucose levels in admission period and the volume of the lesion. Conclusion. It was proved that parenchymal hematoma is criteria of unfavorable vital outcome prognosis of the acute period of cerebral supratentorial ischemic stroke.
Клініко-параклінічні критерії прогнозування геморагічної трансформації півкульового інфаркту мозку та її вплив на вихід гострого періоду захворювання
Clinical and paraclinical criteria for prognosis of the hemorrhagic transformation of hemispheric cerebral infarction and its infl uence on the outcome of the acute period of the disease
Keywords: инфаркт головного мозга; внутримозговое кровоизлияние; прогноз; інфаркт головного мозку; внутрішньомозковий крововилив; прогноз; Brain Infarction; Cerebral Hemorrhage; Prognosis