Ритм серця, центральна гемодинаміка і фізична працездатність у бігунів на середні дистанції - Михалюк, Євген Леонідович; Малахова, Світлана Миколаївна; Діденко, М. В.; Михалюк, Е. Л.; Диденко, М. В.; Mikhalyuk, E. L.; Malakhova, S. N.; Didenko, M. V.; Малахова, С. Н. (ЗДМУ, 2014)
Фізична працездатність є інтегральним показником функціонального стану організму, одним із об’єктивних критеріїв здоров’я людини, важливим показником ефективності спортивного тренування. З метою визначення вегетативного забезпечення центральної гемодинаміки та фізичної працездатності у бігунів на середні дистанції здійснили комплексне обстеження 46 легкоатлетів (визначення показників електрокардіограми, варіабельності серцевого ритму, центральної гемодинаміки і фізичної працездатності). Виявили певні особливості з боку ЕКГ у спортсменів кваліфікації від II–III розрядів до МСМК. З боку варіабельності серцевого ритму особливістю є превалювання симпатичної ланки ВНС у спортсменів високого класу. Серед легкоатлетів рівня МС-МСМК переважають особи з гіпокінетичним типом кровообігу, і відповідно до зниження спортивної кваліфікації відбувається зменшення їх кількості. Величина фізичної працездатності у бігунів знаходиться на відносно високому рівні. Превалювання парасимпатичної ланки ВНС статистично значуще корелює з цифрами СІ, що відповідає гіпокінетичному типу кровообігу і супроводжується високими величинами фізичної працездатності та ІФС. Физическая работоспособность является интегральным показателем функционального состояния организма, одним из объективных критериев здоровья человека, важным показателем эффективности спортивной тренировки. С целью определения вегетативного обеспечения центральной гемодинамики и физической работоспособности у бегунов на средние дистанции провели комплексное обследование 46 легкоатлетов (определение показателей электрокардиограммы, вариабельности сердечного ритма, центральной гемодинамики и физической работоспособности). Определили некоторые особенности со стороны ЭКГ у спортсменов квалификации от II–III разрядов до МСМК. Со стороны вариабельности сердечного ритма особенностью является превалирование симпатического звена ВНС у спортсменов высокого класса. Среди легкоатлетов уровня МС-МСМК преобладают лица с гипокинетическим типом кровообращения, и по мере снижения спортивной квалификации происходит уменьшение их количества. Величина физической работоспособности у бегунов находится на относительно высоком уровне. Превалирование парасимпатического звена ВНС статистически значимо коррелирует с цифрами СИ, соответствующими гипокинетическому типу кровообращения и сопровождается высокими величинами физической работоспособности и ИФС. Aim. To determine the vegetative ensuring of central hemodynamics and working capacity of runners. Methods and results. Results of the survey of the 46 athletes, who specialized in run on middle distance qualifi cation of II–III discharge to IMS showed some features in the ECG. Conclusion. The prevalence of parasympathetic VNS signifi cantly correlated with numbers of SI corresponding to hypokinetic TC, which was accompanied by high values of physical performance and IFS.
Ритм сердца, центральная гемодинамика и физическая работоспособность у бегунов на средние дистанции
Heart rate, central hemodynamics and physical performance in middle-distance runners
Keywords: біг; електрокардіограма; серцевий ритм; гемодинаміка; фізична працездатність; індекс функціонального стану; кореляція; бег; электрокардиограмма; сердечный ритм; гемодинамика; физическая работоспособность; индекс функционального состояния; корреляция; Running; Electrocardiography; Heart Rate; Hemodynamics; Physical Examination