Раціональна фармакотерапія бактеріальних ускладнень захворювань верхніх дихальних шляхів у дітей - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Сидоренко, Світлана Олексіївна (My University, 2016)
У дитячому віці найпоширенішими захворюваннями є гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Незважаючи на накопичені на сьогодні знання про етіологію й патогенез ГРВІ та наявність величезного вибору лікарських засобів, захворювання респіраторного тракту зберігають перше місце в структурі загальної захворюваності як у дітей, так і у дорослих. Основними збудниками гострих респіраторних захворювань є різні респіраторні віруси, на частку яких припадає до 65–95 % гострих інфекцій дихальних шляхів. Мета дослідження: оцінити ефективність перорального антибіотика з групи цефалоспоринів ІІІ покоління цефподоксиму проксетилу при лікуванні бактеріальних ускладнень захворювань верхніх дихальних шляхів у дітей. Висновки: Беручи до уваги дані, одержані в результаті бактеріологічного моніторингу бактеріальних збудників захворювань верхніх дихальних шляхів у дітей, можна зазначити, що на сучасному етапі стартовим препаратом у терапії бактеріальних захворювань респіраторного тракту в дітей у практиці лікаря першого контакту виступають пероральні цефалоспорини ІІІ покоління. Застосування цефалоспорину ІІІ покоління цефподоксиму проксетилу (Цефодокс) у комплексній терапії бактеріальних захворювань верхніх дихальних шляхів у дітей показало високу ефективність препарату та його безпечність, тобто препарат може бути рекомендований як препарат першої лінії вибору.
Keywords: бактеріальні ускладнення; діти; верхні дихальні шляхи