Особливості перебігу уратного нефролітіазу, коморбідного з метаболічним синдромом - Губарь, Андрій Олександрович; Довбиш, Михайло Афанасійович; Міщенко, Олена Михайлівна; Довбиш, Ігор Михайлович; Hubar, A. O.; Dovbysh, M. A.; Mishchenko, O. M.; Dovbysh, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – вивчити особливості перебігу уратного нефролітіазу та уратного нефролітіазу, коморбідного з метаболічним синдромом. Матеріали та методи. Вивчили клініко-лабораторні дані 183 пацієнтів. Хворі на уратний нефролітіаз контрольної групи отримували традиційну терапію. Основна група – пацієнти з уратним нефролітіазом, що коморбідний із метаболічним синдромом, приймали квертин, традиційну терапію та лікарські засоби, які коригують метаболічні процеси. Під час дослідження застосували клініко-лабораторні, біохімічні, ультразвукові, рентгенологічні, радіоізотопні, імуноферментні та фізико-хімічні методи. Результати. У пацієнтів з уратним нефролітіазом інтенсивність болю більша, ніж у хворих на уратний нефролітіаз, коморбідний із метаболічним синдромом. Крім того, в останніх посилювалися прояви запального процесу, а супутні захворювання підвищували екскрецію каменеутворювальних сполук. Метафілактика квертином на тлі відомих лікарських засобів, що корегують метаболічні процеси, позитивно впливала на перебіг уратного нефролітіазу, коморбідного з метаболічним синдромом, сприяла зменшенню рецидивів каменеутворення. The aim of the work is to study the peculiarities of the course of urate nephrolithiasis and urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome. Materials and methods. Clinical and laboratory data of 183 patients. The control group of patients with urate nephrolithiasis received traditional therapy. The patients of the main group with urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome took quertin and traditional therapy, as well as popular medical drugs that correct metabolic processes. Clinical laboratory, biochemical, ultrasound, radiological, radioisotope, immunoenzymatic, and physical-chemical methods were used. Results. The pain was more intense in patients with urate nephrolithiasis than in patients with urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome. Manifestations of the inflammatory process increased in patients with urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome, and concomitant diseases intensified the excretion of stone-forming compounds. Metaphylaxis with quertin against the background of commonly accepted drugs that correct metabolic processes had a positive effect on the course of urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome and contributed to the reduction of stone formation relapse.
Features of the course urate nephrolithiasis, comorbid with the metabolic syndrome
Губарь А. О. - ORCID ID: 0000-0002-8198-128X; Довбиш М. А. - ORCID ID: 0000-0001-8920-8139; Міщенко О. М. - ORCID ID: 0000-0002-3457-231X; Довбиш І. М. - ORCID ID: 0000-0002-8767-5443.
Keywords: перебіг; метафілактика; уратний нефролітіаз; метаболічний синдром; сечокам’яна хвороба; літотрипсія; перкутанна нефролітотрипсія; квертин; course; metaphylaxis; urate nephrolithiasis; metabolic syndrome; urolithiasis; lithotripsy; percutaneous nephrolithotripsy; quertin