Віддалені результати (10 років) паренхімозберігаючих (нерезекційних) операцій нового типу у хворих на хронічний панкреатит - Клименко, Володимир Микитович; Клименко, Андрій Володимирович; Стешенко, Андрій Олександрович; Туманський, Валерій Олексійович; Кабаченко, Валерія Олександрівна; Осмоловська, С. С.; Лазунько, Т. І. (Запорізька медична академія післядипломної освіти, 2020)
Вступ. У більшості хворих на хронічний панкреатит (ХП) на тлі больового синдрому спостерігається середня і важка ступінь екзокринної недостатності, також нерідко розвивається панкреатогенний діабет. Стандартні операції резекційного типу посилюють ці прояви і погіршують якість життя цих пацієнтів. Мета дослідження: показати функціональну адекватність і переваги паренхімозберігаючих операцій у хворих на ХП з протоковою панкреатичною гіпертензією у віддаленому періоді.
Keywords: тези