Інструменти самооцінки впливу споживання еротичного контенту на сексуальність та самосприйняття в контексті інтернет-залежності - Столяренко, Андрій Миколайович; Дьома, Інна Станіславівна; Городокін, Антон Дмитрович; Stolyarenko, A. M.; Dyoma, I. S.; Gorodokin, A. D. (My University, 2024)
Актуальність. Сучасний стан комунікативного дискурсу в Україні характеризується значним зміщенням акценту на використання онлайн-простору для здійснення комунікації. Метою дослідження є сформувати психодіагностичний інструмент самооцінки впливу споживання еротичного контенту на сексуальність та самосприйняття в контексті інтернет-залежності. Матеріли та методи дослідження. Дослідження проведено на вибірці з 120 респондентів віком від 18 до 23 років (середній вік 20,8±2,4), які є студентами закладів вищої освіти та мали досвід тривалого перебування в умовах соціальної ізоляції в Україні в період 2020–2023 років. У дослідженні використано психодіагностичний та статистичний методи. Результати дослідження. В основу дослідження покладено загальну гіпотезу, згідно з якою надмірне використання Інтернету не є формою нехімічної залежності в класичному розумінні, а радше виконує роль модусу, тобто функціонального механізму, що забезпечує доступ до специфічного контенту, який індукує поведінкові та психологічні викривлення. На основі психодіагностичного інтерв’ю нами було виділено 10 ключових аспектів впливу споживання еротичного контенту на сексуальність та самосприйняття в контексті інтернет-залежності. Для кожного з цих аспектів було сформовано відповідне питання, що було складено в опитувальник. За результатами опитування 120 респондентів, було розраховано значення дисперсії загального тестового балу, яке склало 9,11, та суму дисперсії елементів опитувальника, яка склала 2,54. Таким чином, значення α Кронбаха для опитувальника становить 0,8013. Проведено оцінку рівнів впливу споживання еротичного контенту на сексуальність та самосприйняття в контингенті дослідження. Висновки. Розроблено опитувальник самооцінки впливу споживання еротичного контенту на сексуальність та самосприйняття в контексті інтернет-залежності, що складається з 10 питань. Розраховане значення α Кронбаха становить 0,8013. За результатами опитування 120 респондентів, було встановлено розподіл загальних балів: 12,5% осіб не виявляють впливу споживання еротичного контенту, у 79,1% осіб спостерігається помірний вплив, а у 8,3% осіб зафіксовано суттєвий вплив. Relevance. The current state of communicative discourse in Ukraine is characterized by a significant shift towards the use of online space for communication. Aim is to develop a psychodiagnostic tool for self-assessment of the impact of consuming erotic content on sexuality and self-perception in the context of internet addiction. Materials and Methods. The study was conducted on a sample of 120 respondents aged 18 to 23 years (mean age 20.8±2.4), who are students of higher education institutions and experienced prolonged social isolation in Ukraine during 2020–2023. Psychodiagnostic and statistical methods were used in the study. Results. The study is based on the general hypothesis that excessive internet use is not a form of non-chemical addiction in the classical sense but rather acts as a modus, i.e., a functional mechanism that provides access to specific content inducing behavioral and psychological distortions. Based on psychodiagnostic interviews, 10 key aspects of the impact of consuming erotic content on sexuality and self-perception in the context of internet addiction were identified. A corresponding question was formulated for each of these aspects and compiled into a questionnaire. The results of the survey of 120 respondents showed that the variance of the total test score was 9.11, and the sum of the variance of the questionnaire items was 2.54. Consequently, the Cronbach’s α value for the questionnaire was 0.8013. An evaluation of the levels of the impact of consuming erotic content on sexuality and self-perception in the study population was conducted. Conclusions. A self-assessment questionnaire for the impact of consuming erotic content on sexuality and self-perception in the context of internet addiction has been developed, consisting of 10 questions. The calculated Cronbach’s α value is 0.8013. According to the results of the survey of 120 respondents, the distribution of total scores was as follows: 12.5% of respondents did not show any impact of consuming erotic content, 79.1% showed a moderate impact, and 8.3% showed a significant impact.
Self-assessment tools for the impact of consumption of erotic content on sexuality and self-perception in the context of internet addiction
Keywords: Інтернет-залежність; психодіагностика; самооцінка; сексуальність; internet addiction; psychodiagnostics; self-assessment; sexuality