Другие специфические типы сахарного диабета - Каджарян, В. Г.; Мельник, А. И.; Бидзиля, П. П.; Соловьюк, А. О.; Мельник, Анна Іванівна; Бідзіля, Петро Петрович; Солов'юк, Олександр Олегович; Kadzharyan, V. G.; Melnyk, A. I.; Bidzilya, P. P.; Solovyuk, A. O.; Каджарян, Віталій Георгійович (ЗДМУ, 2014)
За последнее десятилетие стало очевидно, что не все случаи диабета, развившегося в детском, подростковом и более старшем возрасте, являются диабетом 1 и 2 типов. У пациентов удается чаще идентифицировать MODY и LADA тип диабета, а также более редкие синдромальные формы. В статье описан современный взгляд на этиологию, патогенез, клинику и диагностику MODY и LADA диабетов, что дает возможность точной постановки диагноза и назначения пациенту патогенетической терапии. За останнє десятиліття стало зрозуміло, що не всі випадки діабету, який розвинувся у дитячому, підлітковому й дещо старшому віці, є діабетом 1 і 2 типів. У пацієнтів частіше вдається ідентифікувати MODY і LADA тип діабету, а також більш рідкісні синдромальні форми. У статті описано сучасний погляд на етіологію, патогенез, клініку й діагностику MODY і LADA діабетів, що дає можливість точного встановлення діагнозу і призначення пацієнту патогенетичної терапії. Over the last decade it became obvious that not all cases of diabetes that has developed in childhood and adolescence, as well as at an older age, are diabetes type 1 and 2. Patients often unable to identify MODY and LADA type of diabetes, as well as more rare syndromal form. This article refl ects the modern view on etiology, pathogenesis, clinic and diagnostics of MODY and LADA diabetes that allows to precise diagnosis and appointment of a patient pathogenetic therapy.
Інші специфічні типи цукрового діабету
Other specifi c types of diabetes mellitus
Keywords: MODY диабет; LADA диабет; MODY діабет; LADA діабет; MODY diabetes; diabetes LADA