Вплив надмірної маси тіла і ожиріння на тривалість лапароскопічної холецистолітотомії та холецистектомії через єдиний лапароскопічний доступ у хворих на безсимптомний холецистолітіаз - Сиволап, Дмитро Віталійович (My University, 2022)
Лапароскопічна холецистектомія (ЛХЕ) стала основним методом хірургічного лікування пацієнтів із доброякісними захворюваннями жовчного міхура. З технічним прогресом косметичні результати ЛХЕ значно покращилися, зменшились післяопераційні рубці та рівень післяопераційного болю. На думку [1], SILC вирізняється більшим часом виконання та більшою вартістю процедури, ніж ЛХЕ, що значно обмежує застосування SILC як стандартного методу лікування хворих на холецистолітіаз. Одночасно, Y. Zhang та співавтори вважають, що немає суттєвої різниці в часі виконання та витратах при порівнянні холецистолітотомії та холецистектомії із єдиного лапаросокпічного доступа (р>0,05) [8].