Обґрунтування сучасної моделі інформаційного забезпечення, екологічного захисту та біоетичного розвитку населення територій, що забруднені радіоактивними речовинами - Кочін, І. В.; Акулова, О. М.; Сидоренко, П. І.; Василенко, В. М.; Гайволя, О. О.; Ільїна, В. М.; Гут, Т. М.; Шило, І. Ф.; Трошин, Дмитро Олександрович; Кочин, И. В.; Сидоренко, П. И.; Василенко, В. Н.; et al. (ЗДМУ, 2014)
Екологічний захист і біоетичний розвиток населення треба вивчати на засадах сучасної парадигми, що актуалізує та дає можливість створювати нові форми й організаційні структури на місцевому рівні для забезпечення населення вірогідною інформацією. З метою розробки нової форми та моделі організаційної структури інформаційної діяльності місцевих органів самоврядування проаналізували матеріали радіаційного моніторингу навколишнього середовища з використанням аналітико-компаративного методу та контент-аналізу. Встановили, що представники центральної і місцевої влади не приділяють належної уваги питанням інформування населення щодо стану екологічної і радіологічної ситуації. Це свідчить про недостатнє забезпечення населення об’єктивною інформацією і потребує створення цілісної системи інформування в організаційній формі Центрів екологічного захисту, біологічної етики та розвитку територій. Экологическая защита и биоэтическое развитие населения должны изучаться на основе современной парадигмы, что актуализует и позволяет создать новые формы и организационные структуры на местном уровне по обеспечению населения достоверной информацией. С целью разработки новой формы и модели организационной структуры информационной деятельности местных органов самоуправления проанализировали материалы радиационного мониторинга окружающей среды с использованием аналитико-компаративного метода и контент-анализа. Установлено, что представители центральной и местной власти не уделяют достаточного внимания вопросам информирования населения о состоянии экологической и радиологической обстановки. Это свидетельствует о недостаточном обеспечении населения объективной информацией и требует создания целостной системы информирования в организационной форме Центров экологической защиты, биологической этики и развития территорий. Aim. Environmental protection and the bioethical development of population should be studied on the basis of modern paradigm that actualizes and allows to create new forms and organizational structures on the local level for population provision of reliable information. Purpose of the study is the development of new form and organizational structure model of local government’s information activities. Methods and results. With this aim the materials of environmental radiation monitoring have been analyzed, using analytical-comparative method and content-analysis. It has been established that representatives of central and local authorities do not pay enough attention to the issues of informing the population about the environmental and radiological situation. Conclusion. This indicates insufﬁ cient providing of population with objective information and a need of integrated information system creation in the organizational form of Centers for environmental protection, biological ethics and territories development.
Обоснование современной модели информационного обеспечения, экологической защиты и биоэтического развития населения территорий, загрязненных радиоактивными веществами
Grounding of modern model of informative providing, ecological defence and bioethical development of population of territories, polluted by radio-active matters
Keywords: населення; Чорнобиль; радіоактивні речовини; стан здоров’я; моніторинг навколишнього середовища; население; Чернобыль; радиоактивные вещества; состояние здоров’я; мониторинг окружающей среды; Chernobyl; Radioactive Elements; Heals Status; Environmental Monitoring