Сучасні алгоритми підбору дози варфарину у хворих із фібриляцією передсердь - Колесник, Михайло Юрійович; Михайловський, Ярослав Максимович; Колесник, М. Ю.; Михайловский, Я. М.; Kolesnyk, M. Yu.; Mykhaylovskyi, Ya. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Тромбоемболічні ускладнення є основною причиною смертності хворих із фібриляцією передсердь. З метою узагальнити та представити сучасні підходи до антикоагулянтної терапії варфарином здійснили огляд спеціалізованої літератури. З’ясували, що варфарин характеризується певними труднощами застосування, котрі обмежують частоту його призначення пацієнтам із фібриляцією передсердь. Встановили, що на метаболізм препарату впливає багато факторів, серед них важлива роль належить генетичним чинникам. Показали, що традиційний емпіричний підхід до підбору та корекції дози варфарину має низку недоліків, котрі пов’язані з варіабельністю фармакокінетики, необхідністю постійного контролю за його антикоагулянтним ефектом і високим ризиком розвитку кровотеч. Перспективним є персоналізований підхід до застосування варфарину шляхом здійснення фармакогенетичного тестування. Тромбоэмболические осложнения являются основной причиной смертности больных с фибрилляцией предсердий. С целью обобщить и представить современные подходы к антикоагулянтной терапии варфарином провели обзор специализированной литературы. Установлено, что варфарин характеризуется определёнными трудностями в применении, которые ограничивают частоту его назначения пациентам с фибрилляцией предсердий. Установлено, что на метаболизм препарата влияет много факторов, среди которых важная роль отводится генетическим. Показано, что традиционный эмпирический подход к подбору и коррекции дозы варфарина имеет ряд недостатков, связанных с вариабельностью фармакокинетики, необходимостью постоянного контроля за его антикоагулянтным эффектом и высоким риском развития кровотечений. Перспективным является персонализированный подход к применению варфарина путём проведения фармакогенетического тестирования. Aim. Thromboembolic complications are the leading cause of mortality in patients with atrial fibrillation. In order to summarize and represent a modern view on the anticoagulation therapy with warfarin recent specialized literature was reviewed. It was found that warfarin therapy is characterized by some difficulties in applying that limit the frequency of its appointment in patients with atrial fibrillation. It was found that the metabolism of warfarin is influenced by many factors, among which important role is given to genetic factors. Conclusions. It is shown that the traditional empirical approach to the warfarin dosing has a number of disadvantages associated with variability in pharmacokinetics, necessity to constant monitor its anticoagulant effect and a high risk of bleeding. Personalized approach of warfarin dosing based on pharmacogenetic testing is promising.
Современные алгоритмы подбора дозы варфарина при фибрилляции предсердий
Modern warfarin- dosing algorithms in patients with atrial fibrillation
Keywords: фібриляція передсердь; варфарин; терапія; фармакогенетика; генетичне тестування; фибрилляция предсердий; терапия; генетическое тестирование; Atrial Fibrillation; Warfarin; Therapeutics; Pharmacogenetics; Genetic Testing