Особливості транзиторної гіперглікемії при ішемічних гемісферальних інсультах у осіб з ожирінням - Дельва, М. Ю.; Литвиненко, Н. В.; Delva, M. Yu.; Lytvynenko, N. V. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У осіб з абдомінальним типом ожиріння ішемічні інсульти мають важчий клінічний перебіг. Проаналізовано показники глікемії в першу добу після розвитку гемісферальних ішемічних інсультів у осіб з різними типами ожиріння та певними об’ємами церебрального ураження. У осіб з абдомінальним ожирінням постінсультна транзиторна гіперглікемія трапляється значно частіше, і є достовірно вираженішою за інтенсивністю. У пацієнтів з абдомінальним ожирінням при об’ємах церебрального ураження більше 20 см 3 рівень транзиторної гіперглікемії достовірно вищий, ніж при лакунарних інсультах та нелакунарних інфарктах об’ємом менше 20 см3 . Ці феномени можуть бути одними з факторів, що визначають важчий клінічний перебіг ішемічних інсультів при абдомінальному ожирінні. У пациентов с абдоминальным типом ожирения ишемические инсульты имеют более тяжелое клиническое течение. Проанализированы показатели гликемии в первые сутки после развития гемисферальных ишемических инсультов у лиц с различными типами ожирения и определенными объемами церебрального поражения. У лиц с абдоминальным ожирением постинсультная транзиторная гипергликемия встречается значительно чаще, и она достоверно более выражена по интенсивности. У лиц с абдоминальным ожирением при нелакунарных гемисферальных инфарктах объемом более 20 см3 транзиторная гипергликемия достоверно более выражена, чем при лакунарных инсультах и нелакунарних инфарктах объемом менее 20 см 3. Эти феномены могут быть одними из факторов, определяющих более тяжелое клиническое течение ишемических инсультов при абдоминальном ожирении. Ischemic strokes in abdominally obese patients have more severe clinical course. We analyzed glycemia indicators during the first day after hemispheric ischemic strokes in patients with different obesity types and with definite cerebral lesion volumes. Poststroke transient hyperglycemia in abdominally obese patients is more frequent and signifi cantly more intensive in comparison with normal weight patients. Moreover, in abdominally obese patients with non-lacunar hemispheric infarcts larger than 20 cm 3 poststroke transient hyperglycemia is signifi cantly more pronounced in comparison with abdominally obese patients who have lacunar strokes or nonlacunar infarcts less than 20 cm 3. This phenomenon may be one of the factors that determine more severe stroke clinical course in abdominally obese patients.
Особенности транзиторной гипергликемии при ишемических гемисферальных инсультах у лиц с ожирением
Peculiarities of transient hyperglycemia in ischemic hemispheric stroke in patients with obesity
Keywords: абдомінальне ожиріння; ішемічний інсульт; постінсультна транзиторна гіперглікемія; абдоминальное ожирение; ишемический инсульт; постинсультная транзиторная гипергликемия.; abdominal obesity; ischemic stroke; poststroke transient hyperglycemia