Оптимізація комплексного лікування хворих на хворобу Паркінсона ІІ стадії з використанням транскраніальної магнітної стимуляції головного мозку - Аравіцька, Джаміля Нуреддінівна; Aravitska, Dzh. N. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності діагностики та лікування хвороби Паркінсона (ХП) ІІ стадії шляхом комплексного клініко- неврологічного, нейропсихологічного, нейрофізіологічного обстеження та використання у комплексній патогенетичній терапії методу транскраніальної магнітної стимуляції. Для досягнення поставленої мети до відкритого проспективного контрольованого дослідження було залучено 90 пацієнтів з ХП ІІ стадії за Хен-Яром, які утворили основу групу (середній вік склав 66,22 ± 8,07 років) та 30 практично здорових осіб групи контролю без ознак екстрапірамідної патології (середній вік – 63,22 ± 5,54 років). Учасникам дослідження проведено загальноклінічне та неврологічне обстеження, нейропсихологічне тестування, нейрофізіологічне дослідження комплексу когнітивних викликаних потенціалів (КВП) Р300, MMN, CNV, параметрів моторного викликаного потенціалу (МВП), шкірного симпатичного викликаного потенціалу (ШСВП), треморографії та параметрів біоелектричної активності головного мозку з використанням ком’ютерної ЕЕГ. The dissertation is devoted to increasing the effectiveness of diagnosis and treatment of Parkinson's disease (PD) II stage by means of a complex clinicalneurological, neuropsychological, neurophysiological examination and using the method of transcranial magnetic stimulation in complex pathogenetic therapy. To achieve the goal, 90 patients with PD stage II according to Hoehn-Yahr were involved in an open prospective controlled study, who formed the base group (average age was 66.22 ± 8.07 years) and 30 practically healthy individuals of the control group without signs of extrapyramidal pathology (average age – 63.22 ± 5.54 years). The study participants underwent a general clinical and neurological examination, neuropsychological testing, neurophysiological examination of the complex of cognitive evoked potentials (CEP) P300, MMN, CNV, parameters of motor evoked potential (MEP), skin symptomatic evoked potential (SSEP), tremorography and parameters of bioelectrical activity of the brain with using computer EEG.
Optimization of treatment of Parkinson's disease stage II using the method of transcranial magnetic stimulation
Keywords: хвороба Паркінсона; неврологічний дефіцит; моторні симптоми; когнітивна сфера; когнітивні порушення; тривожність; електроенцефалографія; когнітивний викликаний потенціал Р300; транскраніальна магнітна стимуляція; прогноз; якість життя; реабілітація; Parkinson's disease; neurological deficit; motor symptoms; cognitive functions; cognitive deficit; cognitive disorders; cognitive evoked potential P300; anxiety; electroencephalography; transcranial magnetic stimulation; quality of life; prognosis; rehabilitation