Формування професійних компетенцій з профілактичної медицини у студентів-фармацевтів - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Таранов, Володимир Володимирович; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А.; Таранов, В. В.; Grebnyak, N. P.; Fedorchenko, R. A.; Taranov, V. V. (ДУ «Український інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України», 2018)
Основна мета вузу полягає в підготовці висококомпетентних фахівців, які мають добрий потенціал здоров я та здатні тривало підтримувати професійну діяльність на високому рівні. Система формування професійних компетенцій з профілактичної медицини спрямована на логістичне управління заходами в процесі навчання та забезпечення селективності управління охорони здоров ’я у фармації. До головних спеціальних компетентностей відноситься володіння основними методами захисту персоналу аптечних установ і фармацевтичних підприємств від можливих несприятливих умов праці; володіння основними методами збереження навколишнього середовища в їх взаємодії з фармацевтичним виробництвом; володіння методами комплексного формування здоров ’я за допомогою фармацевтичного супроводу та аліментарної підтримки організму; забезпечення необхідного рівня індивідуальної безпеки в разі виникнення типових небезпечних ситуацій або на основі інформації про прогнозовану ситуацію; здатність проведення санітарно-профілактичних заходів в умовах фармацевтичних підприємств, включаючи забезпечення технологічного процесу і вибір відповідного обладнання. Главная цель вузов состоит в подготовке высококомпетентных специалистов, имеющих хороший потенциал здоровья и способных длительно поддерживать профессиональную деятельность на высоком уровне. Система формирования профессиональных компетенций по профилактической медицине направлена на логистическое управление мероприятиями в процессе обучения и обеспечения селективности управления здравоохранения в фармации. К главным специальным компетенциям относится владение основными методами защиты персонала аптечных учреждений и фармацевтических предприятий от возможных неблагоприятных условий труда а также способность проведения санитарно-профилактических мероприятий в условиях фармацевтических предприятий, включая обеспечение технологического процесса и выбор оборудования. The main goal of higher education institutions is to train highly competent specialists having good health potential and capable of maintaining high professional level for a long time. The system of forming professional competencies in preventive medicine is aimed at logistic management of activities in the process of training and ensuring the selectivity of the management of public health in pharmacy. Among the principal special competencies the knowledge of basic methods of protecting the staff of drugstores and pharmaceutical enterprises from possible unfavorable conditions of work and also the ability to conduct sanitary and preventive measures in the conditions of pharmaceutical enterprises, including the provision of technological process and the choice of equipment are listed.
Формирование профессиональных компетенций по профилактической медицине у студентов-фармацевтов
Formation of professional competencies in preventive medicine among the students of pharmacy
Keywords: професійні компетенції; студенти-фармацевти; профілактична медицина; профессиональные компетенции; студенты-фармацевты; профилактическая медицина; professional competences; students-pharmacists; preventive medicine