Ноотропні ефекти різнометальних (Mg, Co) бісцитратогерманатів (станатів) - Годован, В. В.; Матюшкіна, М. В.; Вастьянов, Р. С.; Матюшкина, М. В.; Godovan, V. V.; Matyushkina, M. V.; Vastyanov, R. S. (ЗДМУ, 2014)
З метою дослідження ноотропних ефектів нових координаційних сполук – різнометальних (Mg, Co) бісцитратогерманатів (станатів) – у 256 щурів вивчили особливості процесів формування умовного рефлексу, а також проявів коротко- і довгострокової пам’яті під їхнім впливом. Дослідження здійснили з використанням патофізіологічних і фармакологічних методів. Виявили, що станати впливають на формування умовного рефлексу активного уникнення, а також на вираженість мнестичних функцій. Гермацит і геркоцит мають позитивні ноотропні ефекти, які проявляються при введенні препаратів у малих дозах, а також характеризуються полегшенням процесу формування умовного рефлексу й покращенням коротко- і довгострокової пам’яті. Станмациту і станкоциту властиві ноотропні ефекти, які мають залежний від дози характер і проявляються переважно ноотропними ефектами в мінімальних дозах та амнестичними ефектами в дозах від 1/40 ЛД50. Це свідчить, що для станатів характерною є ноотропна активність. С целью исследования ноотропных эффектов новых координационных соединений – разнометалльных (Mg, Co) бисцитратогерманатов (станатов) – у 256 крыс изучены особенности процессов формирования условного рефлекса, а также проявлений кратко- и долговременной памяти под их влиянием. Исследование провели с использованием патофизиологических и фармакологических методов. Установили, что станаты влияют на выработку условного рефлекса активного избегания, а также на выраженность мнестических функций. Гермацит и геркоцит вызывают положительные ноотропные эффекты, которые проявляются при введении препаратов в малой дозе, а также характеризуются облегчением процесса формирования условного рефлекса и улучшением кратко- и долговременной памяти. Станмациту и станкоциту присущи ноотропные эффекты, которые имеют зависимый от дозы характер и проявляются преимущественно ноотропными эффектами в минимальных дозах и амнестическими эффектами в дозах от 1/40 ЛД50. Это свидетельствует, что станаты характеризуются ноотропной активностью. Aim. Nootropic effects of bis(citrato)germanates (stannates) with different metals (Mg, Co) have been investigated in this article. With this aim the peculiarities of conditioned refl ex formation as well as short- and long-term memory manifestations under the infl uence of the investigated coordinative compounds have been studied for 256 rats with the help of pathophysiological and pharmacological methods. Methods and results. It has been shown that stannates infl uence on the development of active avoidance conditioned refl ex as well as on the manifestations of mnestic functions. It has been found that germacit and gercocit induce positive nootropic effects that occur in case of low dose drugs administration and are characterized by relief of conditioned refl ex formation and by short- and long-term memory improvement at the same time. Conclusion. Stanmacit and stancocit also have nootropic effects that dependent on dose and are characterized by nootropic effect during administration in low doses and by amnestic effect at doses starting from 1/40 LD50. This indicates that stannates show nootropic activity.
Ноотропные эффекты разнометалльных (Mg, Co) бисцитратогерманатов (станатов)
Nootropic effects of bis(citrato)germanates (stannates) with different metals (Mg, Co) in their structure
Keywords: метали; пам’ять; навчання; ноотропні засоби; металлы; память; обучение; ноотропные средства; Metals; Active Escape; Conditioned-refl ectory Activity; Memory; Learning; Nootropic Agents